Connect with us

Region

LAVROV U ISTOČNOM SARAJEVU: Rušenje Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike

Published

on

lavrov u Istočnom Sarajevu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

Lavrov je rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

On je jasno poručio da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice. – Temeljni principi zahtijevaju da svi problemi u BiH budu riješeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog miješanja – istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da je sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu visokog predstavnika.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je istakao da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa Srpskom i BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije