Connect with us

Svijet

MILIJARDERI U KINI NESTAJU: Osnivača “Alibabe” nema već 2 mjeseca

Published

on

Osnivač "Alibabe" Džek Ma. Foto: businessinsider.com

Kineski milijarder i osnivač Alibabe Džek Ma je primjetno odsutan iz javnog života.

Yahoo Finance je u nedjelju izvijestio da Ma nije viđen javno više od dva mjeseca. Ma je propustio nastup u novembru u TV emisiji talenata koju je osnovao. Jedan od izvršnih direktora kompanije Alibaba zamijenio je Ma, a vebsajt emisije uklonio je Maovu sliku, objavio je The Telegraph.

Kineski regulatori nedavno su otvorili istragu protiv Alibabe, Ma-ovog giganta za e-trgovinu. Ant Group, Ma-ova kompanija za finansijske usluge, razbijesnila je kineske banke koje su je optužile da im krade posao. Zemlja je u novembru uvela propise koji su zaustavili početnu javnu ponudu kompanije Ant Group.

Ant Group i Alibaba nisu bili odmah dostupni za komentare.

Ma je navodno kritikovao globalne finansijske regulatore na konferenciji u Šangaju krajem oktobra, nazivajući ih “klubom starih ljudi” neprikladnim za nadgledanje kineskih tehnoloških inovacija. Dankan Klark, predsjednik tehnološke kompanije BDA China sa sjedištem u Pekingu, nagađao je da je Ma-u rečeno da “se privremeno sakrije” zbog novih pravila, prenio je Rojters.

Iako Ma tokom postupka istrage možda pokušava da se skloni sa očiju javnosti, njegovo odsustvo podsjeća na druge kineske biznismene koji su nestali nakon sparinga sa regulatorima.

Kina je navodno uhapsila druge kritičare svog odgovora na pandemiju.

 

(businessinsider.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije