Connect with us

Globus

MUHAMED BIN SLAMAN: Princ reformator sa CIA dosijeom

Published

on

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman „odobrio“ je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine u Konzulatu ove zemlje u Istanbulu, pokazuje izvještaj američke obaveštajne agencije.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je tražio da se sa izvještaja skine oznaka tajnosti koju je stavio njegov prethodnik Donald Tramp. Mnogi su pomislili da objavljivanje izvještaja znači da aktuelna američka administracija okreće leđa vjernom i važnom savezniku na Bliskom istoku, ali to se, po svojoj prilici, neće desiti.

Zbog očekivanih napetosti sa Iranom, Vašingtonu je Rijad, jednostavno i dalje potreban, kao i obrnuto. Dvije zemlje će sigurno nastaviti bliske i specijalne odnose, što je pokazao i telefonski razgovor američkog predsjednika i saudijskog kralja Salmana.

Predsjednik Bajden izgleda nema namjeru da žmuri na politiku drastičnog kršenja ljudskih prava u teokratskoj kraljevini, a da li će i kakve promjene tražiti od Saudijaca, vidjećemo narednih dana kada se očekuje da američki predsjednik javnosti predstavi svoju politiku prema Saudijskoj Arabiji.

Zvaničnici ove zemlje očekivano su odbacili navode američkog izvještaja. Saudijski prijestolonasljednik je 2019. rekao da preuzima „punu odgovornost“ za ubistvo jer se dogodilo dok je on na toj funkciji, ali je negirao da ga je naredio.

Saudijski zvaničnici tvrde da je Kašogijevo ubistvo djelo odmetnutih bezbjednosnih zvaničnika. A saudijski sudovi prošle godine su saopštili da su osudili osam Saudijaca na zatvor za ubistvo Kašogija, ali nisu objavili imena.

Ubistvo Kašogija, poljuljalo je do tada besprijekoran imidž saudijskog princa na Zapadu, čije su reforme mnogi hvalili.

Dozvolio je koncerte zapadnih muzičkih zvijezda u Saudijskoj Arabili, otvorio bioskope, ukinuo zabranu ženama da voze, dozvolio im da putuju bez dozvole muških starješina… Zbog svih ovih poteza MBS, kako saudijskog prijestolonasljednika zovu, zadobio je simpatije prije svega mladih građana svoje zemlje.

Kritičari, uglavnom iz svijeta, pošto kritika vladarske porodice u Saudijskoj Arabiji nije poželjna, zamjeraju mu da je glavni inicijator rata u Jemenu i da se žestoko obračunava sa političkim protivnicima, što pokazuje i Kašogijevo ubistvo.

Rođen je 1985. u Džedi i sin je kralja Salmana i njegove treće žene. Završio je prava, prema zvaničnoj biografiji bavio se privatnim biznisom i bio savjetnik svog oca prije nego što je postao kralj.

Kada je njegov otac 2015. postao kralj, MBS je imenovan za ministra odbrane i generalnog sekretara Kraljevskog suda.

Dvije godine kasnije postao je zvanični prijestolonasljednik. Kao i svi saudijski prinčevi, živi izuzetno raskošno. Jednu jahtu je, priča se, platio 400 miliona eura.

Druga ga je, izvještavaju neki arapski mediji, koštala 450 miliona dolara. Za tu jahtu, koja je bila u vlasništvu princa UAE, morao je da da najskuplju prodatu sliku Leonarda Davinčija.

Za razliku od ostalih muških članova saudijske kraljevske porodice ima samo jednu ženu Sarah ibnt Mašhur, sa kojom ima troje djece.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije