Connect with us

Region

NAMJERA VUČIĆA DA KONTROLIŠE PROCES?: Inicijativa da se patrijarh SPC bira u kripti Hrama svetog Save, pokrivenoj kamerama

Published

on

Kripta Hrama svetog Save u Beogradu (FOTO; Wikipedia)

Pred održavanje Sabora na kojem će se birati novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, među episkopima se pojavila inicijativa da se izbor poglavara obavi u kripti Hrama Svetog Save, što bi bio prvi put da se ovakav događaj održava van Patrijaršije, saznaje Nova.rs.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve okupiće se 18. februara u Beogradu kako bi izabrali novog patrijarha SPC.

“Planiraju da izmjeste čitav događaj odavde u kriptu Hrama Svetog Save. Tu ideju zastupa dio vladika pod izgovorom da je to zbog epidemioloških mjera i kako bi se odala počast patrijarhu Irineju”, navodi izvor iz Patrijaršije.

Prema njegovim riječima, u Patrijaršiji ima dovoljno prostora da se organizuje skup na kojem se očekuje prisustvo 46 episkopa, te da nema potrebe da se mijenja lokacija održavanja Sabora. Sagovornik smatra da se pomenuto izmiještanje predlaže iz potpuno drugih razloga.

“U pitanju je namjera da se kontroliše čitav proces. Ta kripta je u potpunosti pokrivena kamerama i samim tim se ostavlja mogućnost da Sabor prati i onaj kome tu nije mjesto. Sve se radi u dogovoru sa vlastima i ovaj prijedlog je rezultat pritiska koji režim vrši na pojedine vladike. Ukoliko bi se Sabor zaista tu održao, onda bi neko sa strane imao mogućnost da daje instrukcije pojedinim episkopima tokom samog događaja, odnosno da im se sugeriše kako da govore ili kako da glasaju. To bi značajno urušilo nezavisnost Crkve kao institucije, stoga se nadamo da će odustati od te sumanute ideje”, upozorava sagovornik portal nova.rs i dodaje da je svaka vlast u prošlosti pokušavala da utiče na rad i funkcionisanje SPC, ali da je aktuelna pokazala “najviše interesovanja za unutrašnja pitanja Crkve”.

Konstantno se organizuju sastanci. Svakodnevno zvone telefoni i pozivaju se episkopi na razgovore i konsultacije. Vidjeli ste i da je predsjednik Vučić uzeo aktivno učešće u razgovorima za izbor novog patrijarha. To pokazuje koliko je državi stalo da ima kooperativnog poglavara SPC. Mi očekujemo da će se u danima pred nama pritisci dodatno pojačati, ali se istovremeno nadamo da će naše vladike shvatiti da je izbor patrijarha interno pitanje koje moramo sami da riješimo”, podvlači izvor Nova.rs.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi SPC.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije