Povežite se sa nama

Svijet

“NAMJERE RUSIJE SU DOBRO POZNATE”: Ljuti zbog Bajdenovog udovoljavanja Putinu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Istočne članice NATO-a zabrinute nakon što je predsjednik SAD najavio sastanak Rusije i velikih članica alijanse

Saopštenje Džoa Bajdena da će grupa NATO država održati razgovore sa Moskvom izazvala je zabrinutost u istočnom dijelu bloka, gdje članice blizu Rusije već duže vrijeme insistiraju da nijedan dogovor o evropskoj bezbjednosti ne smije da ide mimo njih.

”Fajnenšl tajms” piše da je Bajden napravio značajan ustupak Moskvi kada je u očiglednom naporu da spriječi ruski napad na Ukrajinu nagovijestio da želi da organizuje sastanak u kojem je kazao da ne bi učestvovali samo Vašington i Moskva već i “najmanje četiri velike NATO članice”, mada je odbio da kaže na koje države konkretno misli.

Zvaničnici u Poljskoj i drugim istočnim NATO članicama privatno kritikuju Bajdena zbog ove vrste “udovoljavanja” Rusiji, strahujući da bi bilo kakva vrsta razmjene u tom smislu povećala opasnost sa kojom se oni suočavaju od ekspanzionističke Rusije.

”Mnogo puta smo kazali da moramo biti uključeni u sve razgovore o našem regionu”, kazao je za “Gardijan” Linas Linkevičius, bivši šef diplomatije i ministar odbrane Litvanije.

”Namjere Rusije su dobro poznate, oni uvijek pokušavaju da unesu razdor, podjele, marginalizuju, stoga to nije ništa novo… mi moramo sačuvati jedinstvo i principijelno donositi odluke, naročito u svjetlu moguće agresije na Ukrajinu”.

Linkevičius je, kao i ostali lideri istočnih članica NATO, istakao da još uvijek nema dovoljno informacija o razgovorima i da zvaničnici vjerovatno čekaju više podataka od Bajdenove vlade prije nego što javno progovore o njima.

Diplomata iz jedne baltičke države kazao je da postoji bojazan da najavljivanje razgovora u trenutku kada Rusija nastavlja sa nagomilavanjem vojske na granici sa Ukrajinom “izgleda kao da je Putin dobio što je htio”.

Visoki zvaničnik iz jedne istočne NATO članice kazao je za FT da svaka vrsta razgovora o kompromisu sa Moskvom “mora smjesta biti sasječena u korijenu”. Rusija je navela da očekuje “diskusiju o strateškoj bezbjednosti na kontinentu”.

Putin, koji je posljednjih deset godina u više navrata tražio takve razgovore, ponovio je ove nedjelje da Rusija strahuje da će Ukrajina ući u NATO, nakon čega bi “nesumljivo uslijedilo raspoređivanje relevantnih vojnih kontingenata, baza i oružja koje bi nas ugrožavalo”.

Mihal Baranovski, direktor kancelarije njemačkog Maršal fonda u Varšavi kazao je da je Bajdenova odluka da objavi nove pregovopre sa Rusijom izazvala “zabunu” i “donekle ljutnju” u Poljskoj, jer je ukazala na promjenu pravca razmišljanja Bijele kuće. “Bilo bi štetno ukoliko Poljska, Rumunija i druge istočne države budu isključene iz pregovora. Reakcija bi bila veoma negativna i to bi poslalo jasan signal Rusiji da ukoliko želi da razgovara o evropskoj bezbjednosti, ne treba da brine o tome što ti dosadni centralni Evropljani misle, treba samo da razgovara sa velikim silama”, kazao je on.

Svaki korak ka ograničavanju toga ko može da uđe u NATO značio bi priznavanje ruske sfere uticaja, kazao je on, što bi izložilo Poljsku i istočne članice većem riziku.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije