Connect with us

Region

PLUTAJUĆA DEPONIJA NA DRINI: Danas počelo čišćenje

Published

on

(FOTO: Buka)

Radnici preduzeća “Hidroelektrane na Drini” danas su poćeli uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Specijalizovani tim Hidroelektrane “Višegrad” godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojima su drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju. Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

(FOTO: Buka)

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

Direktor HE Višegrad Nedeljko Perišić nakon sastanka sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije u Bajinoj Bašti kazao je kako će Srbija odakle i dolazi najviše otpada poslati pomoć. 

“Ekskluzivno, oni su potpisali ugovor sa izvođačem i za nekoliko dana njihov tim dolazi da pomogne u čišćenju Drine” kazao je Perišić. 

(FOTO: Buka)

drina ciscenje

On je dodao da je iz Drine danas izvađeno 100m2 smeća. 

Ekološki aktivista Dejan Furtula je kazao kako je ovo višegodišnji problem i da se smeće na Drini počinje tretirati kao normalno. 

“Mi smo ovdje nalazili i animalni otpad i medicinski otpad” kazao je Furtula.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije