Povežite se sa nama

Globus

POSLJEDICE: Blokada Sueskog kanala mogla bi izazvati globalnu nestašicu toaletnog papira

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kriza zbog broda koji blokira Sueski kanal bi pored novčanih gubitaka mogla prouzrokovati nestašicu toaletnog papira na globalnom nivou.

Vlasnik “Ever Given” broda od 200.000 tona koji se nasukao ove sedmice kad ga je snažni vjetar okrenuo ustranu, izvinio se zbog blokade koja uzrokuje globalnu trgovinsku krizu.

Iza “Ever Givena” je ostala zaglavljena flota teretnih brodova koji prevoze različite proizvode, a među kojima se nalazi i toaletni papir.

Walter Schalka, izvršni direktor brazilske kompanije “Suzano SA” koja se bavi proizvodnjom celuloze, izjavio je za Bloomberg News da kompanija kasni sa transportom sirovina neophodnih za proizvodnju toaletnog papira.

Zbog blokade prometa sirovina u Sueskom kanalu u kombinaciji sa povećanom potražnjom za celulozom u nekim državama kao što je Kina, moglo bi doći do nestašice toalet papira na globalnom nivou zaključuje Schalka.

Schalka je zabrinut da će se nevolje u transportu pogoršati – što će uzrokovati velike poremećaje u trgovini celulozom koji bi mogli utjecati na kompletne zalihe toaletnog papira, navodi Bloomberg.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije