Connect with us

Evropa

PREMIJERKA ŠKOTSKE: Steći ćemo nezavisnost i pridružiti se EU

Published

on

Škotska premijerka Nikola Sturgeon je danas izjavila da se nada da će Škotska steći nezavisnost i moći da se “pridruži” Evropskoj uniji, ističući da je Brexit protiv želja Škota, koji su na referendumu 2016. glasali protiv izlaska iz Unije.

“Sada prolazimo kroz težak Brexit protiv naše volje, u najgorem mogućem trenutku, usred pandemije i ekonomske recesije”, napisala je škotska premijerka na web stranici svoje stranke SNP-e, dva dana nakon izlaska Velike Britanije iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Ona je ponovila riješenost da organizuje novi referendum o škotskoj nezavisnosti, nakon izjašnjavanja 2014. kada je 55 posto Škota bilo protiv nezavisnosti.

Premijerka je rekla da je Škotska za gotovo 50 godina članstva u EU imala koristi od jedinstvenog tržišta, uključujući slobodu kretanja.

“Više od 230.000 ljudi iz cijele Evrope izabralo je Škotsku za svoj dom. To su naši prijatelji i naša porodica i zaista želimo da to i ostanu”, istakla je ona.

Poslije Brexita “naši građani će biti manje sigurni i bit će im ograničeno pravo da rade, uče i žive negdje drugdje u Evropi”, ukazala je škotska premijerka, podsjećajući da je 2.000 Škota učestvovalo prošle godine u programu univerzitetske razmjene EU Erazmus kojeg se britanska vlada odrekla da bi ga zamijenila svojim međunarodnim programom.

“Mi nismo željeli da odemo i nadamo se da ćemo se uskoro ponovo pridružiti kao jednaki partneri”, rekla je premijerka Škotske Nicola Sturgeon, prenosi Beta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije