Connect with us

Globus

PREOKRET: Demokrate preuzele kontrolu i nad Senatom, policija istjeruje demonstrante iz Kapitola

Published

on

Bajden

Demokrate su danas osvojili dva mjesta u Senatu u ključnom drugom krugu izbora u Džordžiji, što znači da stranka preuzima kontrolu nad gornjim domom Kongresa, a to će omogućiti izabranom predsjedniku Džou Bajdenu da lakše provede svoju agendu.

Ovo je bio drugi krug jer u prvom, niko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas.

I policija je u kontraofanzivi u Vašingtonu. Počeli su da guraju demonstrante koji su zauzeli zgradu Kapitola, kao i da skidaju poruke koje su okačili na zgradi.

Specijalni izaslanik odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel izjavio je večeras da zahtijeva da svako ko je učestvovao u nasilju bude uhapšen, nakon što je gomila bijesnih Trampovih pristalica upala u Kongres.

Izvor blizak učesnicima demonstracija navodi je cilj demonstranata bio da okupiraju Kapitol tokom cijele noći.

Scene totalnog haosa dolaze večeras iz Vašingtona, glavnog grada SAD. Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok je Kongres unutra potvrđivao rezultate izbora i pobjedu Džoa Bajdena. Ispred zgrade Kapitola došlo je do nereda, a demonstranti su probili više policijskih barikada i upali u Kapitol. Čuli su se pucnji, ispaljen je suzavac, a potpredsjednik SAD Majk Pens i članovi Kongresa evakuisani su iz zgrade Kapitola.

Pristalice Donalda Trampa upale su u zgradu Kapitola u SAD dok je verifikovana pobjeda Džoa Bajdena.

Zgrada Kongresa je evakuisana, kao i potpredsjednik SAD Majk Pens. Policija je koristila suzavac da rastjera demostrante, potegnuto je i oružje. Jedna žena je ranjena u haosu.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije