Connect with us

Svijet

PROTESTI U BJELORUSIJI NE PRESTAJU: Policija masovno privodi građane

Published

on

Protesti traju od izbora održanih u avgustu Foto: Beta/AP

Bjeloruske snage bezbjednosti privele su desetine građana koji su protestovali u prijestonici Minsku i drugim gradovima protiv režima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Vjasna, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom ljudkih prava, saopštila je da je tokom protesta uhapšeno najmanje 180 ljudi.

Najveći broj građana, kako se navodi, priveden je u prijestonici Minsku, javio je Radio Slobodna Evropa.

Širom zemlje održano je više od 120 protestnih marševa na kojima se okupljalo od nekoliko desetina – do više stotina građana.

Protesti su organizovani u danu kada je Svetlana Tihanovskaja, koja je napustila zemlju poslije avgustovskih izbora, trebalo da učestvuje u okupljanjima u Njemačkoj – organizovanih u pokušaju da se bjeloruskoj opoziciji obezbijedi značajnija međunarodna podrška.

Brojni bjeloruski opozicioni lideri su privedeni ili primorani da napuste zemlju, uključujući i Tihanovskaju – koju dio javnosti smatra legitimnom Lukašenkovom naslednicom.

Bjelorusiju mjesecima potresaju građanski protesti nakon predsjedničkih izbora održanih u avgustu.

Pobjedu Lukašenku, koji funkciju predsjednika obavlja poslednjih 26 godina osporava dio građana i opozicija tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije