Connect with us

Region

RADIĆ: Vojni rok će da služi isključivo sirotinja, Vučić stvara atmosferu da je Srbija ugrožena

Published

on

Poslije dolaska na vlast Srpske napredne stranke 2012. godine, očigledno je da su ljudi, koji imaju moć u toj partiji, prepoznali odbrambenu industriju i poslove izvoza, ali i nabavke za domaće potrebe, kao priliku da se lako dođe do novca.

To je istakao vojni analitičar Aleksandar Radić prilikom odgovaranja građanima na pitanja sa Instagrama, prenio je dnevnik Danas.

On je podsjetio da je „partijski kadar preuzeo ‘Jugoimport SDPR’, kao i poslove u Ministarstvu odbrane” tom prilikom, te istako da mu je „vrlo interesantna pojava” Nenada Miloradovića, za koga kaže da je „preživio više partijskih promjena” i koji je „Jugoimport SDPR„” prešao u Ministarstvo odbrane 2015. godine.

„On je uspostavio jedan mehanizam kartelizacije interesa istraživanja nabavke naoružanja i vojne opreme iz zemlje i inostranstva, u samom resoru i sa druge strane proizvodnje u odbrambenoj industriji”, ističe Radić.

Stvoren je jedan širi interesni kartel, kao i podgrupe u tom kartelu, navodi Radić, gdje „očigledno postoji konkurencija unutar SNS-a”, tačnije, „ko će da uzme koji dio kolača”.

„Sve se svodi na isto – borbu za uticaj i borbu za pare, koja je, nažalost, isplivala kao jedna ružna, muljevita poplava sa aferom ‘Krušik’”, zaključuje Radić.

Odgovarajući na pitanja o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji, koja su i ove godine jedna od udarnijih tema, Radić je naglasio da smatra da je sama ideja potekla od predsjednika države, Aleksandra Vučića.

„Ideja da se obnovi služenje vojnog roka dolazi od političkog vrha. Mislim da dolazi direktno od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, kao i da to nije zahtjev i pritisak Vojske Srbije. Zato mislim da su u SNS-u prvo napravili dobre analize, te da će takav jedan mehanizam obaveznog služenja za njih donijeti političke koristi”, objašnjava Radić.

S obzirom na uobičajenu praksu kod nas da sve ideje vrlo brzo dođu do svoje deformacije, objašnjava sagovornik, on smatra da će slična sudbina zadesiti i ideju obaveznog služenja vojske.

„Vojni rok će, na kraju, uglavnom da služi, što se kaže simbolično, ‘sirotinja’, a to je glasačka mašina SNS-a. Ako takve ljude dovedete u stroj, jasno je da će to biti samo još jedan argument više za vlast koja stvara sliku o tome da je Srbija ‘ugrožena zemlja’, ‘da smo mi pod opsadom’, ‘da je potrebno da se branimo’. Odgovor je jedna snažna nacionalistička nota, koja povremeno prelazi u šovinizam, a od ljudi koji su tako oblikovani ne može da se očekuje kritička svijest i da prepoznaju vojsku kao jednu važnu društvenu temu u kojoj bi trebalo da se kaže: ‘Stop svakom partijskom uticaju’”, naglašava Radić.

Izvor: Danas

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije