Connect with us

Region

BISERKO: Krivokapić pokazao neznanje, Beograd aroganciju

Published

on

Nekompetentnost aktuelne Vlade koja je obećavala brda i doline je dovela do otrežnjavanja u Crnoj Gori, jer su građani shvatili da je u pitanju poigravanje sa njenom suverenošću. Gledajući na situaciju sa strane, može se zaključiti da je pokušaj Beograda da preorijentiše Crnu Goru propao ili propada. Tome je donekle doprinijela i međunarodna zapadna zajednica koja je sa zakašnjenjem shvatila o kakvom je scenariju riječ – kaže Biserko

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nije ispunio očekivanja Beograda i više ne uživa njegovu podršku, a demonstracija nadmoći, arogancije i primitivizma govori o kolonijalnom odnosu prema susjedima, ocijenila je Sonja Biserko u razgovoru za Pobjedu. Ističe da s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi njegova Vlada, crnogorski premijer nije bio u mogućnosti da se obaveže na bilo kakve predloge koje je Beograd eventualno nudio, pa ni u vezi sa sporazumom sa SPC.

POBJEDA: Zašto je premijerka Srbije Ana Brnabić zvala premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića u posjetu ako nijedan politički problem između dvije države nije riješen: izručenje Marovića, diplomatski odnosi, dvojno državljanstvo?

BISERKO: Posjeta premijera Krivokapića Beogradu je promašaj jer su on lično i Crna Gora stavljeni u ponižavajuću poziciju što je bilo demonstrirano i na samom početku posjete tj. dočeku na aerodromu. Pogotovu što se radi o prvoj zvaničnoj posjeti premijera Beogradu. Nipodaštavanje premijera očito govori i o tome da Krivokapić više ne uživa podršku Beograda jer nije ispunio očekivanja. Takva demonstracija nadmoći i arogancije, ali i primitivizma, s druge strane, puno govori i o Beogradu i kolonijalnom odnosu prema susjedima.

Osim toga, ta posjeta je bila ignorisana u beogradskim medijima, bilo je i dosta podsmješljivih komentara na doček premijera. Na društvenim mrežama bilo je dosta ismijavanja i ministra poljoprivrede koji je i dočekao Krivokapića u dosta nonšalantnom maniru što nije uobičajeno za takve posjete.

Sve zajedno, premijer Krivokapić je pokazao dosta neznanja u komunikaciji ne samo sa srpskim vlastima, nego i diplomatskim predstavnicima u Beogradu što je kritikovala profesionalna javnost u Podgorici.

POBJEDA: Da li je glavna namjera domaćina Srbije bila da se unizi Krivokapić zbog kršenja dres koda ministra Nedimovića ili da se Crna Gora privoli da pristupi Otvorenom Balkanu – projektu koji gura predsjednik Srbije?

BISERKO: Ništa značajno nije proizašlo iz ove posjete. Od premijera Rame saznali smo da je Krivokapić odbio da pristupi inicijativi Otvoreni Balkan jer navodno Crnu Goru iduće godine čeka članstvo u EU.

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi njegova Vlada, premijer Krivokapić nije bio u mogućnosti da se obaveže na bilo kakve predloge koje je Beograd eventualno nudio, pa ni u vezi sa sporazumom sa SPC.

POBJEDA: Da li je poslije posjete Srbiji Krivokapić jači u Crnoj Gori ili je ona podstrek da on osnuje novu stranku? Da li se ovom posjetom umiruju Srbi iz DF-a koji opstruišu rad parlamenta bez obzira što su rekli da se vraćaju u skupštinske klupe?

BISERKO: Očigledno je da je Krivokapić razočarao i Beograd i DF, ali da niko nije siguran da li treba ići na formiranje nove vlade ili na nove izbore. Radi se o tome da je neizvjesnost oko budućih izbora sve veća jer raspoloženje građana Crne Gore se okreće na drugu stranu.

Nekompetentnost aktuelne Vlade koja je obećavala brda i doline je dovela do otrežnjavanja u Crnoj Gori, jer su građani shvatili da je u pitanju poigravanje sa njenom suverenošću. Gledajući na situaciju sa strane, može se zaključiti da je pokušaj Beograda da preorijentiše Crnu Goru propao ili propada. Tome je donekle doprinijela i međunarodna zapadna zajednica koja je sa zakašnjenjem shvatila o kakvom je scenariju riječ.

POBJEDA: Što mislite da li će SPC i dalje vršiti jak uticaj na vlast i Krivokapića pošto se u Beogradu nije sastao sa predstavnicima SPC ili javnost ne zna da se sastao?

BISERKO: Bez obzira što je premijer Krivokapić čovjek crkve i što ga je mitropoliti Amfilohije doveo na vlast, on nije potpisao sporazum sa SPC ni prilikom prošlog boravka u Beograda, niti je sada o tome bilo riječi, bar ne javno. To ne znači da crkva neće vršiti pritisak i dalje, ali je isto tako očigledno da postoje i drugi jaki uticaji iza scene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije