Connect with us

Region

ČANAK: Orkestrirana akcija svih Putinovih ljudi

Published

on

Policija u Srbiji radi brzo i efikasno kada je u pitanju odbrana SPC-a i ,,srpskog sveta“ – zato su odmah reagovali po zamolnici MUP-a iz Crne Gore da se sasluša Nenad Čanak zbog učešća na demonstracijama na Cetinju. Međutim, već pet godina nikako da nađu Svetozara Marovića koji sa pravosnažnom presudom šeta Beogradom iako je Crna Gora uputila već dvije zamolnice za njegovo izručenje.

Ovu čisto političku priču koju policije dvije države pletu oko Nenada Čanka, lidera Socijaldemokrata Vojvodine ekspresnim saslušanjem inspirisala je crnogorska nevladina organizacija „Alternativa“ koja je podnijela krivičnu prijavu protiv Čanka zbog krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Zato smo pitali Čanka da li ova brza reakcija policije znači da će u Srbiji tako završiti svi oni koji podržavaju one vrijednosti zbog kojih je on bio na Cetinju 4. i 5. septembra.

Otpor ,,srpskom svetu“

– Nije samo u pitanju podržavanje Crne Gore, nego bilo kakvo suprotstavljanje ideji ,,srpskog sveta“ ili nečega takvog će nailaziti na sve žešći i žešći otpor – kaže Čanak za Pobjedu.

Napominje da iza svega stoji potpuno anonimna, navodno, nevladina organizacija iz Crne Gore.

– Podnijela je krivičnu prijavu protiv mene potpuno neosnovanu i zasnovanu samo na tome što sam rekao da to bez nasilja proći neće, misleći na ustoličenje mitropolita Joanikija i da će biti nasilje policije nad nedužnim građanima, kao što se i desilo – kaže Čanak.

Sa druge strane organizacija „Dveri“ je, dodaje Čanak, protiv mene u Srbiji podnijela vrlo sličnu krivičnu prijavu, a predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je čak tražio moje hapšenje u Crnoj Gori. Dakle, kada pogledate sve to, ja bih to nazvao jednom orkestriranom akcijom svih Putinovih ljudi – kazao je Čanak.

Na pitanje da li očekuje sudski proces ili će se sve završiti na informativnom razgovoru u policiji, Čanak kaže da je „ovo sada set prijetnji“ da se on ućutka.

– To je potpuno jasno. Naravno, meni ne pada na pamet da odustajem od svojih ubjeđenja, niti da izdam prijatelje i u Crnoj Gori i u Srbiji koji nijesu saglasni sa idejom etnocentrizma i klerokratije kakva se sada sve više i više nameće i Crnoj Gori i Srbiji. Jednostavno, taj tip odnosa nije ono na šta ja mogu da pristanem, a ovo me je uvjerilo još više da sam na pravom putu – istakao je Čanak.

Ono što je za dvije države i njihove veoma loše odnose značajno je i pitanje nereagovanja policije i pravosudnih organa Srbije na već dve zamolnice iz Crne Gore: za izručenje Svetozara Marovića i njegovog sina – obojica sa crnogorskim pravosnažnim presudama. Oni slobodno žive u Srbiji, mlađi je čak pod tom presudom dobio i državljanstvo Srbije.

Brza reakcija

Čanka smo pitali što misli zašto je policija u njegovom slučaju tako brzo reagovala, (4. i 5. septembra je bio na Cetinju a 29. oktobra je dao izjavu policiji) a Marovića „ne mogu da pronađu“ već pet godina.

– Ovo je politička stvar, a kod Marovića je zloupotreba položaja – što je direktno pitanje para i tu onda postoji velika solidarnost između kleptokratija koje se vrlo dobro razumiju – rekao je Čanak.

Čanak sigurno ne bio bio pozvan na informativni razgovor da u ovom događaju glavnu riječ ne vodi SPC čiju desnu ruku predstavlja vlast u Srbiji – jer na njegove konstatacije: „SPC je alat Kremlja za destabilizaciju Crne Gore“, „SPC se ponaša kao narko kartel“, „SPC čini akt biološkog terorizma“… – SPC nikada ne odgovara direktno nego preko svojih glasnogovornika tabloida i „Dveri“. Zato su „Dveri“ u septembru ove godine protiv Čanka podnijeli krivičnu prijavu zbog izvršenja, kako su nabrojali, čak šest krivičnih djela među kojima je izazivanje vjerske i međunacionalne mržnje jer je na jednoj televziji pozvao građane Srbije i Crne Gore na kršenje Ustavom zagarantovanih vjerskih prava.

„Dveri“ su, inače, nastale pod pokroviteljstvom SPC, odnosno vladike mileševskog Filareta koji je 2011. godine spojio „Dveri“ sa Srpskom bankom da bi imale pare za izbore, pa je kasnije Filaret ugostio u Mileševi lidera ,,Dveri“ Boška Obradovića i tadašnjeg ambasadora Rusije u Srbiji Konuzina…

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    31.10.2021. at 09:04

    Taj Pejak iz Alternative je obična budala. Oni bitange podnose prijavu protiv Čanka za učešće u demonstraciji? Stvarno, Pejaku treba onemogućiti da se pojavljuje u javnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije