Povežite se sa nama

Region

CP: Srpski udžbenici negiraju crnogorski jezik, država da reaguje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska partija (CP) saopštila je da se u novim udžbenicima srpskog jezika za 8. razred osnovne škole u Srbiji navodi da crnogorski jezik ne postoji, već da srpski jezik tako nazivaju „neki Crnogorci”.

To je, kako su rekli u toj partiji, stav Odbora za standardizaciju srpskoga jezika koji djeluje u okviru Instituta za srpski jezik SANU. Pored crnogorskog, negiraju se hrvatski i bosanski jezik.

– Naime, u južnoj grupi slovenskih jezika u udžbeniku su nabrojani srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik. U fusnoti za srpski jezik se navodi: „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski (bošnjački) i crnogorski” – navedeno je u saopštenju CP-a.

Crnogorska partija ovaj, kako su rekli, skandalozan čin obrazovnih vlasti u Srbiji vidi kao još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vrijedno ili nepostojeće.

– Pored diskriminacije sopstvenih građana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i međusobnom uvažavanju – naglašeno je u saopštenju.

U CP-u očekuju od državnih institucija Crne Gore da reaguju i osude apsurdnu, naučno neutemeljenu, neodrživu i netačnu tezu o nepostojanju crnogorskog jezika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije