Connect with us

Region

Crnogorci su ovdje bili prvi stanovnici: Sada je to sjedište Arhijerejskog namjesništva crnogorskog

Published

on

Na zapadu Srbije u okviru Eparhije žičke nalazi se Arhijerejsko namjesništvo crnogorsko sa sjedištem u Kosjeriću. Mnogi su se zapitali zašto baš ovakav naziv, ali odgovor se krije upravo u samom nastanku ove opštine Zlatiborskog okruga. Razlog naziva “crnogorsko” je spomen na porijeklo stanovništva ovog kraja.

Smatra se da je Antonije Kosijer koji je iz Crne Gore na ovo područje došao sa suprugom i svoja tri sina, jedan od prvih stanovnika. Zatim su, kako se navodi u pojedinim dokumentima, došli Jovan Baranin iz sela Bare i njegova sestra sa sedam sinova, a kasnije su pristigli i doseljinici iz sela Divci kod Kolašina.

Po Antonu Kosijeru upravo je Kosjerić i dobio ime.

“Arhijerejsko namjesništvo crnogorsko sa sjedištem u Kosjeriću obuhvata šest parohija i pet crkvenih opština. Tu se nalazi i po mnogo čemu posebna crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka, za koju se smatra da je podignuta još u 15. veku. Turci su je palili u nekoliko navrata, a pretpostavlja se da je nakon paljenja crkva već 1809. godine obnavljana, a da je 1812. dobila današnji izgled”, kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Kosjerić.

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja, gradili su je čuveni Osaćani, a za razliku od drugih crkava brvnara ona ima poprilično razvijen enterijer.

Foto:RINA/Privatna arhiva
Foto:RINA/Privatna arhiva

 

Crkva posjeduje vrijednu riznicu sa brojnim dragocenostima, u kojoj je jedan od najstarijih predmeta srebrni putir darivan crkvi iste godine kada je ona i podignuta. Ono po čemu je ova stara bogomolja takođe specifična jesu spomenici krajputaši koji se nalaze u porti crkve. Oni su podignuti nastradalima u ratovima između 1912. i 1918. godine.

“Ove spomenike podigle su porodice onih koji se iz ratova nikada nijesu vratili kućama. Karakteristični su po tome što na njima nema prikaza vojnika-ratnika sa oružjem što je najčešći slučaj u većini primjera podizanja krajputaša. Oni su ovdje ukrašeni živim bojama i pored uklesanog teksta, stilizovanog krsta, samo poneki je ukrašen floralnim motivima. Visoki su oko metar. Zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa predstvljaju istorijsku cjelinu i vrlo često putnici namjernici dolaze da ih obiđu”, rekli su u Turističkoj organizaciji ove opštine.

Selo Seča Reka od Kosjerića je udaljeno oko devet kilometara, a od Beogarada oko 160. Ušuškano je u prelijepoj prirodi i smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji.

Broji oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva i dobitnik je nagrade “Turistički cvet2 prije nekoliko godina. Kroz selo protiče rijeka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predjelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije