Povežite se sa nama

Region

DAN OSLOBOĐENJA TREBINJA: Momiru Bulatoviću posthumno priznanje počasnog građanina

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svečanom sjednicom Skupštine grada i uručenjem “Povelja grada Trebinja” za 2021. godinu zaslužnim pojedincima danas je u Trebinju obilježeno 103 godine od oslobođenja tog grada u Prvom svjetskom ratu

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić na sjednici je uručio priznanja “Povelja grada Trebinja” za 2021. godinu predstavnicima Gimnazije “Jovan Dučić”, povodom 100 godina od osnivanja i doktoru Siniši Dučiću, direktoru Univerzitetske dječije klinike “Tiršova” u Beogradu, koji je i konsultant Bolnice Trebinje.

Najveće priznanje – “Počasni građanin Trebinja” koje je dodijeljeno posthumno Momiru Bulatoviću, nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Vlade SR Jugoslavije, biće naknadno uručeno porodici Bulatović na svečanosti u Trebinju.

Ćurić je na svečanoj sjednici čestitao svim Trebinjcima Dan oslobođenja, zahvalivši svima koji su doprinijeli da danas svi mogu da uživaju u slobodi.

“Svi treba da budemo ponosni na naše pretke koji su bili junaci i da ne dozvolimo bilo kakav revizionizam istorije i da neko pokuša da predstavi istinu o nama koja nije tačna. Mi danas treba da radimo, gradimo i nastavimo ono što je stvarano u prethodnom periodu”, istakao je Ćurić.

Ćurić je podsjetio da su stradanja srpskog naroda u Trebinju u Prvom svjetskom ratu počela 10. avgusta 1914. godine kada je obješeno više od 80 Srba, a nastavilo se uz raseljavanje naroda tokom naredne četiri godine samo zato jer su bili pravoslavne vjere i tražili da žive u slobodnoj zemlji.

On je istakao da se, nažalost, tačan broj žrtava još ne zna.

Ćurić je poručio da je Trebinje otvoren grad u koji su dobrodošli svi dobronamjerni ljudi, a njegovo najveće bogatstvo je multikulturalni sklad i poštovanje svih nacija i religija.

On je ukazao na značaj Momira Bulatovića u posljednjem Odbrambeno-otacbinskom ratu, jer je imao značajnu ulogu za Trebinje i Hercegovinu.

Ćurić je ukazao i na značajno priznanje Gimnaziji u Trebinju, povodom 100 godina postojanja i doktora Dućiča koji godinama pomaže mnoge porodice iz Trebinja i Hercegovine.

Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore koju je osnovao Bulatović, rekao je novinarima da se Bulatović borio za što bližu saradnju svih država u kojima žive Srbi na Balkanu.

Prema njegovim riječima, Bulatović je zaslužio ovo priznanje jer je kao veliki patriota učinio sve što je mogao u najtežim trenucima kada se stvarala Republika Srpska i kao diplomata i državnik branio srpski narod u Hercegovini i cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik Školskog odbora Gimnazije “Jovan Dučić” Nemanja Milošević rekao je da je ovo značajno priznanje za tu školsku ustanovu i izrazio uvjerenje da će gimnazija u drugom vijeku svog postojanja biti još uspješnija.

Doktor Siniša Dučić je istakao da mu je ovo jedno od najznačajnijih priznanja koje je dobio jer dolazi iz njegovog rodnog grada i poručio da će uvijek nastojati da pomogne svim Trebinjcima i Hercegovcima.

Delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske umarširao u grad i donio slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije