Connect with us

Region

DODIK I PORFIRIJE SE SUKOBILI: Liči li Sarajevo na Teheran?

Published

on

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u subotu u Sarajevo, koje je nazvao “predivnim” i “otvorenim gradom” s čime se nikako nije saglasio Milorad Dodik.

Porfirije u Sarajevu učestvuje na obljetnici svešteničke službe mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i u trebalo jr da posjeti Istočno Sarajevo, koje je u sastavu Republike Srpske.

Njegova posjeta događa se tačno u vrijeme kada Dodik vrlo ozbiljno prijeti otcjepljenjem RS-a. Podsjetimo, Istočno Sarajevo, Srbi su neko vrijeme nazivali “Srpsko Sarajevo”, ali im je to zabranjeno. Riječ je o opštinama koje sačinjavaju predgrađe Sarajeva.

“Srce mi je ispunjeno”

Porfirije je na susretu s vjernicima u sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice istakao kako su različitosti koje čine Sarajevo bogatstvo.

“Moje je srce ispunjeno istinskom radošću… što sam u ovom, opet moram reći, predivnom gradu Sarajevu, u ovoj zemlji i na ovim prostorima, u gradu koji je optočen planinama i kao da je zarobljen u njima i zatvoren u sebe, a zapravo od svog nastanka veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta, u kojega su dolazili ljudi iz različitih krajeva i s različitim iskustvima, donosili darove u njega, a isto tako obogaćeni iz njega odlazili”, kazao je Porfirije i dodao kako su u Sarajevu živjeli narodi koji vjeruju u istoga boga, iako mu se mole na različite načine.

Takođe, čini se kako je kritikovao one koji podstču podjele među ljudima u BiH. Rekao je kako je istorija naučila da su građani nakon svakog promašaja i pada razumjeli da ipak trebaju jedni druge i da trebaju zajedno koračati dalje.

“Ne želim tamo nikada ići”

Dodik je pak Sarajevo usporedio s Teheranom i poručio kako “Sarajevo nije naš grad”.

“To nije naš grad. Mi nemamo nikakvu aspiraciju na Sarajevo, volio bih da nikada ne moram ići tamo, pa čak ni iz turističkih razloga”, kazao je Dodik u svgustu u intervjuu za rusku agenciju Sputnjik.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije