Connect with us

Region

GOTOVO JE, SRBIJA I DODIK KREĆU! ‘IZMEĐU NAS GRANICE NE POSTOJE’! Posljednji zov pred bitku: ‘Budite sigurni da ćemo to učiniti’

Published

on

Milorad Dodik i dalje ne odustaje od donošenja zakona kojima bi se osporila brojna ovlašćenja države BiH i prenijele na nivo entiteta RS. Naime, Dodik smatra kako su Republici Srpskoj s godinama oduzeta ovlašćenja koje je dobila Ustavom BiH kojim je okončan rat.

Iako mu Vučić nije dao direktnu podršku, a sam Dodik je najavio kako neće žrtvovati mir za Republiku Srpsku, javio se predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i kazao kako će Republika Srpska moći računati na podršku Beograda.

Dačić je u Banju Luku došao kako bi učestvovao u obilježavanju 30 godina rada parlamenta RS-a, koji se smatra sljedbenikom tzv. “skupštine srpskog naroda u BiH”, protivustavno uspostavljene 1991., što je bio uvod u rat u toj zemlji.

Dačić je rekao kako je tim činom od prije 30 godina srpski narod pokazao da može biti “sam na svome”.

Podrška Srbije

Rekao je kako će u tome i dalje imati apsolutnu podršku Srbije.

Dodiku su njegove riječi sjele kao melem nakon što se Vučić donekle ogradio od njegovih izjava rekavši kako će podržati sve u okviru zakona i Ustava.

Dodik tvrdi da je RS jedina samoodrživa, a da BiH i Federacija to nisu i ne mogu biti, pa se to pokušava prikriti i mijenjati odnos snaga kroz “kriminalne odluke” Ustavnog suda i visokih predstavnika.

Odlučan i je ne popušta

Potvrdio je da će upravo stoga insistirati na tome da parlament RS-a idućih dana donese zakone kojima će tom entitetu “vratiti” ovlašćenja prenesena na nivo BiH kao države.

“Budite sigurni da ćemo to učiniti”, kazao je Dodik.

Dodao je da je i dalje spreman na pregovore s Federacijom, ali da s visokim predstavnikom za BiH, Christianom Schmidtom, neće razgovarati.

Želimo mir

Dačić je rekao kako Srbija želi čuvati mir, ali i zaštiti status RS i poštovanje Daytonskog sporazuma.

Konstatovao je da između tog entiteta i Srbije ne postoje nikakve granice bez obzira na postojanje onih međunarodno priznatih.

Izvor: Dnevno.hr
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije