Povežite se sa nama

Region

HGI: Podrška Hrvatima Crne Gore iz Hrvatskog sabora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zastupnici i vlasti i opozicije iskazali su podršku Hrvatima u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Hrvatske građanske inicijative (HGI)

Iz HGI su saopštili da je u hrvatskom Saboru juče održana tematska sjednica “Položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori”, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U njenom radu, uz članove Odbora, kako su kazali, učestvovali su predstavnici Hrvata iz Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Ilija Janović, dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Sjednica je, kažu, izazvala veliku pažnju posebno izlaganje ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. U ime Zajednice bokeljskih Hrvata, dodaju, nastupio je Luka Perković, a govorio je, iako nije član Odbora, kao zainteresirani zastupnik i Ante Prkačin.

“Zastupnici i vlasti i opozicije iskazali su podršku Hrvatima u Crnoj Gori. Pored razlika, koje su prirodne, predstavnici političkih stranaka u Hrvatskom Saboru iskazali su jedinstvo prema pitanjima koja muče hrvatsku nacionalnu manjinu i izrazili spremnost da na bilo koji način pomognu. U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočio je i izlagao Milan Bošnjak”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori zahvalili su predsjednici Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravki Bušić na organiziranju Sjednice i svemu što radi za hrvatsku manjinu.

“Oni su istakli da je dolazak u Sabor za njih prvenstveno emocionalan događaj. Upoznali su zastupnike Hrvatskog Sabora s pritiscima s kojim su izloženi, kao i s dugogodišnjim radom i zastupanjem interesa Hrvata. Tema Sjednice bila je i pitanje Doma kulture u Donjoj Lastvi, koji su Hrvati izgradili prije skoro stotinu godina, a koji aktualna vlast sada želi uzeti od hrvatske zajednice. Posebnu pozornost zastupnika izazvalo je pitanje nominacije Bokeljske mornarice i ulogom čelnih ljudi te organizacije u pokušaju prešućivanja Katoličke Crkve, kulta Sv. Tripuna i hrvatskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative zahvalili su se Zdravki Bušić i ostalim članovima Saborskog odbora na zajedništvu i podršci, kao i na dogovorima oko konkretnog djelovanja u rješavanju problema Hrvata u Crnoj Gori.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije