Connect with us

Region

KO JE MIKA ALEKSIĆ, OSUMNJIČENI SILOVATELJ IZ GLUMAČKE ŠKOLE: Režirao je Arkanovu svadbu, bio treći na listi njegove stranke

Published

on

Aleksić, vatreni "arkanovac", svadbu je snimao sa 9 kamera / Foto: printscreen you tube

Ne stišavaju se reakcije nakon subotnjeg hapšenja poznatog srbijanskog reditelja i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, kojeg je u šokantnoj ispovijesti za seksualno uznemiravanje optužila glumica Milena Radulović. Uhapšen je, prema riječima beogradske policije, zbog osnovane sumnje da je od 2012. do 2020. u prostorijama svoje škole glume u Beogradu seksualno napastovao pet svojih učenica, od kojih su dvije u to vrijeme bile maloljetne.

U regionu se rađa domaća verzija Me Too pokreta, a na Facebook stranice inicijative “Nisam tražila” nezaustavljivo pristižu anonimna svjedočanstva filmskih radnica, mukotrpna za čitanje. Za seksualna uzmemiravanja na prostoru bivše države optužuju se profesori s dramskih akademija, kao i pozuorišni I filmski reditelji, a stranica “Nisam tražila” u kratkom je roku skupila 7000 pratitelja i na desetine anonimnih objava o seksualnom nasilju.

Silovanje se nije dogodilo jednom, već se ponavljalo

“Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakirana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja”, izjavila je Milena Radulović za srbijanski Blic nakon hapšenja  Mike Aleksića, dodajući kako je kod Aleksića u školi glume provela šest godina.

Kada ju je silovao, imala je sedamnaest, a prema njenim riječima, silovanje se nije dogodilo jednom, već se ponavljalo. I nije bila jedina. Uz nju, Aleksića je srbijanskoj policiji prijavilo još šest djevojaka, koje su odlučile da ostanu anonimne.

“Gledali smo kako odvodi djevojke u tu prostoriju pored, gdje se zadržavaju neko vrijeme. Pitala sam se kada će mene odabrati kao talentovanu i povesti me u sobu. A onda se to i dogodilo2,  ispričala je policiji jedna od djevojaka koje su prve s Milenom Radulović izašle sa svjedočenjem protiv Aleksića.

No, ko je čovjek kojeg je Milena Radulović optužila za zlostavljanje i koji posljednja dva dana puni naslovnice regionalnih novina?

Vatreni “arkanovac” i režiser “savdbe veka”

Aleksić je, prisjećaju se mnoge javne ličnosti u Srbiji ovih dana, bio vatreni “arkanovac”, a toliko je zaslužio povjerenje “komandanta”, da mu je ovaj ratni zločinac povjerio režiju i snimanje “svadbe veka”, odnosno njegovog vjenčanja sa srbijanskom folk pjevačicom Svetlanom Ražnatović Cecom.

Arkana upoznao tokom rata / Foto: printscreen youtube

“Vraća mi se film iz prošlosti. Mika Aleksić, vatreni Arkanovac. Strahovito mu je imponovala moć koju je donosila blizina komandanta. Smjenjivali smo se u montaži u centru. Ja sam dovršavao Vidimo se u čitulji, a on montažu Cecine i Arkanove svadbe koja se prodavala na kioscima” napisao je na Twitteru Janko Baljak, redatelj kultnog dokumentarca “Vidimo se u čitulji” koji portretira srbijanski kriminalni milje iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema pisanju portala Radio Sarajevo, Aleksić se prvi put s Arkanom susreo u Tenji, tokom rata u Hrvatskoj. Arkanova “Srpska dobrovoljačka garda” već tada je bila dobro poznata po ubistvima, silovanjima i pljačkama u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, a Aleksić je Arkana snimao na istoku Hrvatske kao komandanta paravojne formacije i srpskog junaka. Njegova moć ga je, piše Dnevni avaz, toliko “opila” da se, kada je ovaj osnovao Stranku srpskog jedinstva, Aleksić odmah i učlanio u nju.

Kao kandidat stranke za poslanika za Narodnu skupštinu na izborima koji su održani 1993. godine, Aleksić se našao i na Arkanovoj izbornoj listi. Listu je, naravno, nosio Arkan, a Miroslav Aleksić je bio treći. Ne samo to, Aleksić je bio i šef propagandnog tima Stranke srpskog jedinstva na tim izborima 1993. godine.

Prijateljstvo s ratnim zločincem trajalo je i 1995. godine, kada je reditelj snimao Arkanovu svadbu s čak devet kamera. Ukupno je bilo snimljeno oko 30 sati materijala, od koga je kasnije napravljena kaseta u trajanju od 90 minuta, koja se prodavala na kioscima.

Neformani kralj kastinga i Očenaš

Osim prijateljevanja s ratnim zločincima, Aleksić je snimao i igrane filmove i TV serije, a držao je i školu glume za mlade u Beogradu koja je s vremenom stekla kultni status. Kroz njegovu školu prošla su neka od najzvučnijih imena regionalne glumačke scene kao što su Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Katarina Radivojević, Miodrag Radonjić, ali i mnogi drugi. Svojim uticajem, moći i ugledom koji je uživao kod roditelja mladih glumica defakto je bio gopodar njihovih karijera i neformalni kralj kastinga za Srbiju, ali i regiju.

O pedagoškim metodama Aleksića na Facebooku je pisala glumica Đurđina Radić:

“Kod Mike sam išla sedam godina (sporadično doduše jer nekad nismo imali novca za te časove, a ja sam osjećala strašnu krivicu da mi roditelji plaćaju nešto tako skupo, čak i kad bismo došli do nekog novca). Pa sam često eskivirala, a i realno veoma je upitno koliko je kvalitetno utrošeno vrijeme da poslije škole plaćaš 60 eura da ti netko govori da si glup, da si debil, da si debeo i lijen i pritom da urla kao iz mozga dok ti sve to govori. Sve je to naravno lijepo zapakovano kao ‘vrhunska pedagogija i Mikina metoda’. Hoćeš da roditelji budu sretni svi su ponosni jer si izabran kod Mike, Mikino dijete, kao da je božja svjetlost na tebe pala.

Dodala je da su časovi uvijek počinjali uz molitvu “Očenaš”, a postojala je zabrana da se na bilo koji način roditelji uključuju . Mika je imao i svoje “zapovijedi” koje su djeca prihvaćala bez pitanja.

“U jednoj od tih kaže ‘samo Mika vlada’, i ‘kada me lažete ne lažete vi mene, nego lažete sebe’. Ali kad si mali sve to prihvatiš bez pitanja…” ,napisala je Đurđina Radić. “Često mi se povraćalo kad bih krenula na čas utorkom uveče jer sam znala šta bi me čekalo – uvrede i vriska od koje se poslije pitaš zašto postojiš uopšte – ili ako imaš sreće – fore, zezanje i dobar rad. Od te neizvjesnosti sam htjela da poludim svaki put. Ali kad si mali i pričaš to drugima svi misle da si razmažen i kenjkav “ ,dodala je ona.

Milena Radulović se u Aleksićevu školu upisala s 11 godina.

“Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu nedjeljno, išli u pozorište i gledali filmove. Bili smo kulturna, dobra djeca. U grupi se promovisala religija, a nastavni sati počinjali su molitvom. Djevojčice su dolazile u suknjama, a dječaci u cipelama. Kosa i nokti morali su biti uredni. Škola je bila stroga, surova. Aleksić je bio vrlo strog. Svi su govorili: ‘On jeste surov, ali takav je Mika, ima svoje metode’. Postojala su jasna pravila”,  rekla je Radulović o Aleksićevim metodama.

Aleksić je rođen 1952. u Beogradu, a završio je Četrnaestu beogradsku gimnaziju i Fakultet dramskih umjetnosti, odsjek filmska režija. Diplomirao je 1981., u klasi profesora Radomira Baje Šaranovića.

Od 1980. bio je umjetnički rukovodilac Dramskog studija Televizije Beograd, odnosno Radio televizije Srbije (RTS). Na televiziji i radiju režirao je pet dokumentarnih filmova, 11 radio drama, 30 televizijskih emisija i preko 600 premijernih emisija za programe Radio Beograda.

Više puta je za svoj rad bio i nagrađivan, a uz Batu Miladinovića, osnivača Dramskog studija RTS, najpoznatiji je dramski pedagog u Srbiji.

Nakon iznesenih optužbi, Aleksić je iznio svoju obranu na Višem javnom tužilaštvu, donose srbijanski mediji. Negirao je sve optužbe da je silovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi. Nakon toga, određen mu je pritvor od 30 dana.

Vid Barić /Jutarnji list

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije