Connect with us

COVID-19

KOVAČEVIĆ: Prva isporuka vakcine Sputnjik V za RS stigla na sarajevski aerodrom

Published

on

Foto: Shutterstock

Prvi kontingent vakcina Sputnjik V, namijenjen Republici Srpskoj, stigao je na aerodrom u Sarajevu, potvrdio je za N1 Sarajevo načelnik Odeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević.

„Prvi kontigent nalazi se na aerodromu, riječ je o ruskoj vakcini Sputnjik. Smještena je pod temperaturnim režimom u komori i čeka se da se sprovede carinski postupak. Još uvek čekamo rješenje koje treba da se dostavi od ministarstva zdravlja RS, s obzirom da je riječ o interventnom uvozu i za takav uvoz je neophodno rješenje od resornog ministarstva zdravlja”, kazao je Kovačević za N1 Sarajevo.

Vakcine će, kako N1 saznaje, biće upućene  Agenciji za ljekove BIH radi provjera i procedura. Količina doza vakcina nije poznata.

 Milorad Dodik prije nekoliko dana kazao je kako će u Republiku Srpsku stići oko 100.000 vakcina iz Rusije, te da bi proces vakcinacije protiv covid-19 infekcije trebalo da započne u februaru.

Istakao je da i pored napora koje su FBiH i RS uložile kroz zajednički program Covax i platili vakcine, nema naznaka o isporuci.

„Sada vidimo da u pogledu snadbijevanja vakcinom imaju probleme i u moćnim zemljama, jer ne dolaze u kontinuitetu, što govori o nesređenosti tog tržišta. Očito je da je potrebno direktnim kontaktom obezbijediti vakcine. Prema najavama, EU će zatvoriti tržište i to nije optimistično. EU se nije snašla na početku pandemije ni sada povodom vakcina. Ovo može biti ozbiljan problem povjerenja i solidarnosti”, rekao je Dodik.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije