Connect with us

Region

KURTI: “Kosovo je nezavisna zemlja – dijalog nije među tri glavna prioriteta”

Published

on

Aljbin Kurti izjavio je da su odnosi sa Srbijom važni, ali da je “Kosovo nezavisna zemlja” u kojoj tema dijaloga sa Srbijom nije među glavna tri prioriteta

Kurti je u intervjuu za Kosovo online dodao i da nije rekao da će dijalog u potpunosti zanemariti, ali da je dijalog sa Srbijom za Kosovo na šestom ili sedmom mestu liste od 10 prioriteta.

“Moje je mišljenje bilo da treba napraviti ustupak i staviti ga na četvrto mjesto. Ne može biti među glavna tri prioriteta, jer ga ne možemo tako tretirati, a građani su znali šta rade kada su glasali za nas kao demokratsku opoziciju i vratili nas na dužnost u vladi”, rekao je Kurti.

Na pitanje zašto je odbio predlog o razmjeni teritorija, Kurti kaže da to nije nikakvo rješenje.

“Naprotiv, pogoršalo bi situaciju. Želim demokratska mirna rješenja. Razmjena teritorija je pristup koji bi nas uvukao u sukobe poput onih iz 90-ih, a ne bi bili ograničeni na odnos Srbije i Kosova, nego bi se proširili na šest zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Kurti.

Stoga se, kaže, usprotivio tom modelu, koji bi, kako smatra, pogoršao situaciju.

“Projekt razmjene teritorija bio je potpuna propast, ali ideja i dalje živi u Beogradu. Tamo sve susjedne zemlje koje nisu integrisane u EU, poput BiH, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, smatraju privremenim državama”, rekao je Kurti.

Po njegovoj ocjeni Srbija “oponaša Rusku Federaciju i ojačavanjem satelitskih paradržava želi da prikaže susjede kao disfunkcinionalne i pretvori ih u propale države”.

“Republika Kosovo to neće dozvoliti, nezavisno Kosovo ostaje ovde i jača kao država sa funkcionalnim institucijama, koja izlazi iz ekonomske krize i napreduje prema zapadu. U to nikada nismo sumnjali, cilj nam je pridruživanje NATO i EU”, rekao je Kurti.

Na pitanje kako će se odnositi prema srpskoj manjini, Kurti je rekao da je većina Srba sa Kosova integrisana u kosovske institucije.

Naveo je da Beograd ne želi integraciju Srba ne samo na Kosovu nego i u Crnoj Gori ili BiH, jer želi da ih “koristi za prevlast svoje države i nacije”.

“Vjerujem da je zemljama Zapadnog Balkana za trajan mir i održivu stabilnost i sigurnost potrebno više simetrije, odnosno ravnoteže ili reciprociteta kad je riječ o pravima manjina. Takvi uzajamni odnosi bi svim ovim državama pomogli u borbi protiv nacionalističke i šovinističke hegemonije specifične za Balkan, naročito u proteklih 150 godina”, kaže Kurti.

Naveo je da želi da Srbi na Kosovu imaju jednaka prava kao i albanska većina, koja čini više od 92 odsto populacije Kosova.

Izvor: Kosovo online

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije