Povežite se sa nama

Region

KURTI O INICIJATIVI: Teško “Otvoreni Balkan” sa zatvorenom Srbijom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u intervju za Glas Amerike da se nada dogovoru sa Srbijom u okviru mandata njegove vlade, koji se poklapa sa mandatom predsjednika SAD Džozefa Bajdena i sadašnje Evropske komisije

On je govorio i o inicijativi Otvoreni Balkan, rekavši da vjeruje da je to “test istine o otvaranju Srbije prema Kosovu”.

“Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome, tako da sa Srbijom zatvorenom za Kosovo ne znam kako možemo da imamo otvoreni Balkan”, naveo je Kurti.

Dodao je da ne spada u one koji vjeruju u samodovoljnost Balkana kao i da je uvjeren da Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mjesto u NATO i EU.

Kurti je takođe govorio o energetskoj krizi koja ima uticaja na unutrasnjem planu, ali utiče i na regionalne odnose.

Naveo je da energetska kriza nije prisutna samo na Kosovu i u regionu, već u cijeloj Evropi.

“U ovom slučaju pokušavamo da ublažimo ovu situaciju, koja neće moći brzo da se okonča, pošto je ovih dana veliko opterećenje, i to nastojimo da postignemo subvencionisanjem potrošnje s jedne strane i popravkom B2 bloka termoelektrana”, kazao je Kurti, navodeći da su prinuđeni da uzove struju i to po visokim cijenama, jer je svjetska berza teško pogođena sve većim cijenama gasa.

“S jedne strane subvencionišemo potrošnju, pomoći ćemo najsiromašnijim porodicama, ali smo, s druge strane, pozvali građane da što racionalnije troše i zahvalni smo na pozitivnom odgovoru”, rekao je Kurti.

Kritikovali su nas da je trebalo ranije da kupujemo struju, ali to nije bilo moguće jer ne možete da kupujete struju i da je čuvate u frižideru, naveo je Kurti i dodao da se ne očekuje skoro razrješenje i stabilizacija situacije sa strujom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije