Connect with us

Region

KURTI: Odluka o registarskim tablicama nije provokacija ni diskriminacija prema bilo kome

Published

on

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na sastanku sa ambasadorima zemalja velike petorke (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija) i šefom kancelarije EU na Kosovu izjavio da jučerašnja “odluka o uvođenju reciprociteta u registarskim oznakama vozila nije ni provokacija ni diskriminacija prema bilo kome i da je kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna”.

– Na sastanku kome je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, razgovaralo se o jučerašnjoj odluci u vezi sa obezbjeđivanjem privremenih registarskih oznaka za vozila sa srpskim tablicama prilikom ulaska na teritoriju Kosova – saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je rekao da je jučerašnjom odlukom “sproveden zakon i obezbijeđen jednak tretman za sve”.

– Posebne jedinice su tu samo za zaštitu granične policije i graničnih prelaza, jer su tamo na desetine demonstranata blokirali puteve koji vode do graničnih prelaza u njihovoj blizini – kazao je kosovski premijer.

On je obavijestio ambasadore o telefonskom razgovoru koji je sinoć vodio sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Borelom.

Ministar Svečlja je izjavio da “građani Srbije ne moraju da se plaše, jer preduzete mjere nisu protiv njih niti protiv bilo koga drugog, i da se policija ne bavi nacionalnom pripadnošću putnika već da štiti i poštuje sve građane bez razlike”.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, ambasadori i premijer Kurti su se složili da se moraju održati mir, stabilnost i bezbjednost, te da se dijalog sa Beogradom mora nastaviti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije