Connect with us

Region

LISTIĆ IZ VJERONAUKE: Da li bi u vozu sjeli pored monaha, Srbina, Roma, homoseksualca…

Published

on

Foto: Facebook/OŠ Milan Brozović

Vjeroučiteljica osnovne škole kod Rijeke djeci je podijelila listiće na kojima bi trebali reći zašto žele i zašto ne žele u vozu da sjednu pored starijeg monaha s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak problematizuje i “afričku ženu koja prodaje proizvode od kože”, spominje se “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, zatim “Indijka s jednogodišnjim djetetom”, kao i “hrvatski tajkun”.

Među ponuđenima su i ljekar specijalisat za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanje upućeno učenicima osmog razreda glasi ovako:

“Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati nedjelju dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu. Zadatak koji vjeroučiteljica traži od djece je da navedu tri osobe s kojima bi htjeli putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi željeli putovati.

Škola će obavijestiti Ministarstvo

Sandra Krpan, direktorica OŠ “Milan Brozović”, odakle je listić potekao, upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža:
“Vjeroučiteljica jeste dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano objašnejenj nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalna pedagoškinja, jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, poručuje direktorica škole iz Kastava.
Slične zadatke financira EU

Ovakve se vježbe rade i inače

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje “Practice”, program finansiran od strane Evropske unije s ciljem sprječavanja radikalizacije kroz podsticanje kritičkog razmišljanja.

“Practice” je osnovan kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se “Euro-rail a la carte”. Radi se o vježbi koja probuđuje predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvijestila.

“Cilj je probuditi te predrasude kod učenika, nakon čega će oni iznijeti svoje viđenje”, navodi se u opisu vježbe.

Djeca odabrala monaha i majku iz Afrike

U kasnijem razgovoru za N1 direktorica je rekla kako se ne radi o skandalu. Pitanje je, kaže, je li zadatak primjeren učenicima osmog razreda.

Djeca su odabrala ono što je, kažu, primjereno po njihovu mišljenju, a to su stariji monah, mlada majka, Afrikanka, turska glumica i tako dalje. Nijesu odabrali srpskog vojnika, homoseksualca ni Roma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije