Povežite se sa nama

Region

MONTGOMERI: Strahujem od novih sukoba na Balkanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Vilijam Montgomeri, gostujući na HRT-u, rekao je kako se plaši da bi na Balkanu moglo biti novih sukoba, s obzirom na to da nijedan od problema u balkanskim zemljama nije riješen

“A problem je što to više ne privlači pažnju svijeta. Mislim da je devedesetih ovo bilo glavno mjesto u svijetu na koje su naši čelnici usmjeravali pažnju. Danas više nije tako, a ne vjerujem da te države same mogu riješiti pitanja koja ih muče. Na svim su stranama osjećaji tako uzburkani da ne vidim rješenja”, rekao je Montgomeri u emisiji 1 na 1 na HRT-u.

Smatra da Evropska unija ne pruža pomoć i podršku kakvu bi trebala za cijelu balkansku regiju.

“Mislim da ovdje ljudi na neki način kaskaju za drugim zemljama Evrope u svojim stanovištima. Ne treba zaboraviti da su Njemačka i Francuska vjekovima ratovale i tek su nakon Drugog svjetskog rata prestale. To će se dogoditi i ovom regionu, ali trebaće vremena. Ipak, što je najvažnije, za to će biti potrebna pomoć prije svega Evropske unije, jer ova regija ne može uspjeti sama. Treba punu podršku zapada, SAD-a i EU kako bi se s vremenom zbile te promjene”, kazao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije