Connect with us

Region

MOSTAR: Protest više hiljada zdravstvenih radnika

Published

on

Foto: Fena

Više hiljada ljudi okupilo se ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, u do sada najvećem protestu zdravstvenih radnika.

Oni su se u pratnji svojih porodica sedmi put okupili, i još jednom zatražili potpisivanje Kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenta za obračun plata u naredne dve godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Čelnici dva sindikata, koji zastupaju preko 2.500 zdravstvenih radnika, saopštili su da je u petak ujutro potpisan protokol o pregovaranju između Vlade i sindikata.

„Želimo vas obavijestiti da je danas Vlada Hercegovaćko-neretvanske županije i reprezentativni Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu potpisao i napokon usaglasio Protokol o načinu pregovaranja“, rekao je novinarima  čelnik Sindikata zaposljenih  Ivica Anić.

“Potpisivanjem ovoga Protokola osigurani su potrebni preduslovi za početak pregovaračkog procesa s ciljem utvrđivanja konačnoga teksta Kolektivnog ugovora”, navedeno je u saopštenju Vlade HNK.

Sindikati su do sada odbijali pregovore i zahtijevali  potpisivanje Kolektivnog ugovora. Međutim,  Vlada ih je mjesecima ignorisala i odugovlačila pregovarački proces, što je, presudom u njihovu korist 15. decembra potvrdio i Opštinski sud u Mostaru.

Sindikati kažu da sada potpisani protokol o pregovaranju ne sadrži član koji zapravo stvari vraća na početak.

Iako su obje strane potpisale usaglašeni protokol o pregovaranju, sindikati su najavili da se generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK nastavlja, sve do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora, što je glavni zahtjev predstavnika dva sindikata koji zastupaju medicinske sestre, tehničare i druge zaposlene u zdravstvu HNK.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije