Povežite se sa nama

Region

NAUČNICI ŠOKIRALI HRVATSKU: Ako se nastavi rast temperature na Zemlji, za 30 godina će gradovi u Dalmaciji biti pod vodom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zahvaljujući preciznim podacima koje izvlače naučnici moguće je predvidjeti kako će se klimatske promjene odraziti na našu planetu za 10, 20, 100 godina, piše ”Slobodna Dalmacija”

Iako su te informacije izvor tjeskobe za sve one koji ih čitaju, često dopiru do premalog broja ljudi, a uprkos velikom broju dokaza još ima onih koji negiraju njihovu istinitost. Za 30 godina, nastavi li temperatura na Zemlji rasti ovakvim tempom, a nikakav zakon o zabrani plastičnih slamki ili vrećica nije dovoljan da to spriječi, veliki broj svjetskih gradova završiće pod vodom.

Stotine miliona ljudi ostaće bez svojih domova, a neće se puno bolje provesti ni oni koji žive na mjestima koje podizanje nivoa mora uslijed topljenja ledenjaka neće pogoditi. Izbjeglički talas koji ćemo osjetiti neće biti nalik nijednom do sada.

Naučnici su za Climate Central izradili simulaciju kako će izgledati gradovi pod vodom za sve one kojima riječi nisu dosta i trebaju slike, prenosi Bored Panda.

Među brojnim svjetskim gradovima obuhvaćenima istraživanjem našli su se i Split i Zadar. Ovako će izgledati za samo 30 godina ne preduzme li se nešto.

Split

image

image

Zadar

image

image

Drugi gradovi širom svijeta:

image

image

image

image

image

image

image

image

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije