Connect with us

Region

NOVA PROCEDURA ZA ULAZAK U SRBIJU: Promijenjena i cijena testiranja

Published

on

Dobrakovo

Beograd, (B92) Ulazak u Srbiju od 20. decembra biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne posjeduju negativan PCR test moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u klućnoj izolaciji.

Nove mjere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u Srbiju. Imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike, od kojih nas dijeli još malo vremena, očekuje se tradicionalno veći prolazak ljudi na svim graničnim prelazima. Radi sprječavanja širenja koronavirusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, Vlada je usvojila sljedeće mjere:

Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne posjeduju negativan PCR test moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

Cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Republike Srbije cijena do kraja godine nepromijenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine cijena testiranja na lični zahtjev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

Apel za elektronskim zakazivanjem

Vlada Srbije apeluje na sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtjev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem. U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtjev, koje se očekuje u narednim nedjeljama, elektronsko zakazivanje od dragocjene je pomoći kako bi se izbjegle gužve i redovi ispred kovid-ambulanti i bio spriječio rizik od potencijalnog zaražavanja građana.

Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u Srbiji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave – https://euprava.gov.rs/usluge/6096 . Da bi se koristila usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtjev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava. Potvrdu da ste uspješno zakazali termin dobijate na imejl koji ste naveli, kao i SMS poruku.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane Srbije da budu odgovorni, vode računa o svom zdravlju kao i zdravlju svojih najmilijih. Poštovanje preventivnih mjera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine, kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora od ključnog su značaja za sve nas i jedini put do očuvanja našeg zdravlja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije