Povežite se sa nama

Region

ODGOVOR VLADAJUĆEM REŽIMU SRBIJE: Širom Beograda građani postavljaju naljepnice “Ratko Mladić osuđen za genocid”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Akciju su sproveli građani Beograda, a ovo je njihov odgovor na činjenicu da srpske vlasti ne dozvoljavaju uklanjanje murala posvećenog zločincu Mladiću

Građani Beograda poručuju da neće stati dok veličanje ratnih zločinaca ne prestane i da spomen-mural zločincu Ratku Mladiću mora pasti.

Naljepnice sa natpisom “Ratko Mladić osuđen za genocid” pojavile su se na više mjesta juče u centru Beograda.

Akciju su sproveli građani Boeograda, a ovo je njihov odgovor na činjenicu da srpske vlasti ne dozvoljavaju uklanjanje murala posvećenog zločincu Mladiću, piše Faktor.

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), pozivali su vlasti u Srbiji da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu i preduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca…

Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger, izvjestioci PACE-a za monitoring Srbije, naveli su u zajedničkom saopštenju da su “užasnuti neuspjehom vlasti da, uprkos odluci komunalne policije, uklone nelegalno postavljen mural” s likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dodaju i da su užasnuti što je policija zabranila aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) da održe protest protiv ovog murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo “sigurnosne razloge”.

Od kada su nepoznati autori oslikali mural s likom Mladića prije četiri mjeseca, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Kako se navodi u saopštenju dvojice izvjestilaca PACE, ovakvi događaji podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kome Srbija teži, prenosi RSE.

– Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja izbrišu freske koje veličaju ratne zločince, saopštili su oni.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije