Connect with us

Region

ODMAH!: Stano uputio poruku Srbiji i Kosovu

Published

on

Portparol EU Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah smanje napetost i da se uzdrže od jednostranih poteza

On dodaje da se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak trenutno nalazi u Beogradu, gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednji sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

“Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice”, kaže Stano.

“EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju “obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao “akcija ili reakcija na nešto”.

“Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedini put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu”, zaključuje Stano.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije