Connect with us

Region

OSMANI: Srbija i dalje prijetnja regionalnoj stabilnosti, nastavljaju politiku iz 90-ih

Published

on

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani sastala se danas u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa predsjednikom Finske Sauli Ninisto, prenosi Kosovo pres.

Osmani se zahvalila predsjedniku Ninisto na neprestanoj posvećenosti Finske priznavanju i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova i obavijestila ga o naporima koje Kosovo preduzima kako bi ispunilo sve obaveze i potrebne za unaprjeđenje evroatlantskih integracija.

“Brza integracija Kosova i drugih zemalja u regionu u EU i NATO je preduslov za održavanje stabilnosti u regionu, koji je, nažalost, sve više ugrožen djelovanjem srpskog režima, koji nastavlja politiku iz 90-tih godina”, rekla je Osmani.

U saopštenju Predsjedništva se navodi da je Finska, zemlja koja u potpunosti poznaje stalnu prijetnju slobodi suverenih zemalja, “jer se dugo suočavala sa ruskom prijetnjom, sličnom srpskoj, sa kojom se suočava region Balkana, mogla bi da utiče na zemlje članice EU da ubrzaju evropsku integraciju Kosova i regiona”.

Osmani je obavijestila Ninistu da je Kosovo uvijek bilo konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, uprkos činjenici da se Srbija nikada nije izvinila za počinjene zločine i da i dalje se ništa ne zna o oko 2.000 ljudi nestalih tokom sukoba na Kosovu.

Predsjednik Finske Sauli Ninisto je rekao da finski narod razumije izazove kroz koje je prošlo Kosovo i da pozitivno ocjenjuje napore Kosova da poveća broj priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama, kao i reforme koje se preduzimaju za poboljšanje standarda građana Kosova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije