Povežite se sa nama

Region

Otvoreni Balkan: Rama, Vučić i Zaev u Tirani postigli dogovore o zajedničkom tržištu rada

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predstavnici tri zemlje su stavili svoje potpise i na niz sporazuma iz oblasti veterine i fitosanitarne inspekcije, koji će olakšati promet živih životinja, proizvoda biljnog i životinjskog porijekla

Lideri inicijative za regionalnu saradnju “Otvoreni Balkan” sastali su se u utorak u Tirani, u Albaniji, gdje su potpisali niz sporazuma koji bi, kako su istakli, trebalo da olakšaju promet ljudi, robe i kapitala između tri zemlje i olakšaju poslovanje privrednicima.

Sastanku prisustvuju premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Među njima je sporazum o radnim dozvolama koji olakšava radnicima iz ove tri zemlje da lakše dobiju neophodne papire.

Potpisan je i sporazum o akreditacionim tijelima, na osnovu kojeg će se usaglasti politike tih tijela iz sve tri zemlje, te će roba koju odobri akreditaciono tijelo iz zemlje iz koje ona dolazi, smatrati dobrom i u zemlji u koju dolazi.

Predstavnici tri zemlje su stavili svoje potpise i na niz sporazuma iz oblasti veterine i fitosanitarne inspekcije, koji će olakšati promet živih životinja, proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Poljoprivreda i industrija poljoprivredne hrane su među najvažnijim industrijama na Zapadnom Balkanu, rekao je Zaev.

“Zato smo se fokusirali na ove stvari, u želji da pojednostavimo procedure, smanjimo čekanje na granicama i stremljenje slobodnom protoku je vidljiv rezultat. Međusobno ćemo priznati sertifikate iz sve tri zemlje, isporuke će lakše prelaziti granice, što nam daje veću efikasnost”, rekao je Zaev.

Na javnom otvaranju sastanka, domaćin Edi Rama, premijer Albanije, izjavio je da cilj inicijative “Otvoreni Balkan” ostaje isti – brza implementacija jedinstvenog tržišta i priprema tri zemlje za jedinstveno tržište Evropske unije.

“Današnjim potpisivanjem sporazuma koje su naši timovi pažljivo pripremili, šaljemo jasnu i konkretnu poruku našim građanima, naročito proizvođačima, farmerima, izvoznicima, uvoznicima, koji već rade u našem zajedničkom prostoru. Ta poruka je da će ovim sporazumima 2022. godina biti nova era, nešto potpuno drugačije za njih, kada je riječ o prelasku granica. Neće više imati glavobolja koje su dugo imali, sve će ići lako”, rekao je Rama.

On je izrazio uvjerenje da će se povećati broj kompanija koje rade na relaciji između Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Prema riječima premijera Albanije, svi koji se protive inicijativi “Otvoreni Balkan” i zagovaraju “Berlinski proces” i zajedničko regionalno tržište zapravo žele “nešto drugo”.

“Jer, ako žele zajedničko regionalno tržište i ‘Berlinski proces’, trebalo bi da budu za ovim stolom. Ako žele nešto drugo, postoje drugi stolovi i drugi prostori. Ovaj prostor je namijenjen realnom životu naših građana”, rekao je Rama.

Zvaničnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova do sada su izražavali sumnju prema inicijativi “Otvoreni Balkan”, uprkos pozivima osnivača ove inicijative da joj se priključe.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije