Connect with us

Region

POČINJE ČIŠĆENJE: Otpad sa deponija iz Crne Gore i iz Prijepolja prekrio jezero

Published

on

Pojas oko brane na Potpećkom jezeru kod Priboja i priobalje zatrpani su hiljadama kubika raznog otpada koji je Lim, usljed rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko deponija u svom gornjem toku. Procjene stručnjaka su da Lim sa deponija iz pet opština u Crnoj Gori donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Čak polovinu tog smeća, voda zauvijek proguta.

Danas bi trebalo da počne akcija čišćenja. Na branu Hidroeletrane „Potpeć“ dopremljen je zahtevnu i obimnu akciju organizuju „Elektroprivreda Srbije“ i „Srbijavode“

Situacija kakva se dešava na Potpećkom jezeru, više nije ni katastrofa, već slobodno možemo reći ekološki genocid. Godinama unazad, jezerom pliva smeće koje je rijeka donijela do same brane.

Smeća je toliko da se ne vidi površina jezera. Tu se nakupilo sve što ljudima nije potrebno, od Plava u Crnoj Gori do pribojske hidrocentrale. Mnogi su zbog toga Potpećko jezero prozvali plutajućom deponijom.

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donese kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali. Prema procjenama stručnjaka jezerom pluta oko 40.000 kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane „Potpeć“, a 50 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu.

Ipak, najveći zagađivač je deponija Stanjevine kod Prijepolja, koja se nalazi uz sam Lim.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije