Povežite se sa nama

Region

Preživjela bugarsku aferu i dovela Zaeva do ostavke: Ko je Danela Arsovska

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prvi put u istoriji Sjeverne Makedonije od njenog osamostaljenja na čelo glavnog grada dolazi žena – Danela Arsovska. Žena čija pobjeda je odigrala veliku ulogu u “političkom potresu” na Zapadnom Balkanu kada je makedonski premijer Zoran Zaevna konferenciji za novinare podnio ostavku.

Socijaldemokrata Zoran Zaev je političar koji je Sjevernu Makedoniju značajno promijenio nakon dugogodišnje vladavine nacionalističke VMRO-DPMNE, počev prvo od njenog imena i time riješio istorijski spor sa Grčkom.

Pored Prespanskog sporazuma, kojim je riješen spor sa Grčkom, Sjeverna Makedonija je tokom mandata Zorana Zaeva i njegove SDSM ušla u NATO, ali i zajedno sa Srbijom i Albanijom pokrenula incijativu Otvoreni Balkan.

Nažalost, došla je politička kazna, bile su riječi kojima je Zaev opisao cijenu za teške političke odluke.

Razlog za njegovu ostavku bilo je preuzimanje odgovornosti nakon rezultata drugog kruga lokalnih izbora, na kojima je izabrana nova gradonačelnica Skoplja, nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska, koju je podržala najveća opoziciona i nacionalistička VMRO-DPMNE.

– Vaša podrška mi mnogo znači i to što ste mi ukazali povjerenje da vodim Skoplje i budem vaš čovjek u gradu. Poslije teških borbi, u ovoj kampanji moj protivnik nije bio samo stari gradonačelnik, već i premijer u odlasku. Na moje veliko zadovoljstvo, Skoplje prvi put poslije 30 godina ima ženu gradonačelnicu – rekla je Arsovska nakon izborne pobjede.

Ona je u drugom krugu za gradonačelnika ubjedljivo pobijedila kandidata vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Petra Šilegova.

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. zbog brojnih korupcijskih afera nakon njihove decenijske vladavine. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mjestu premijera, pobjegao je u Budimpeštu kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije, gdje je dobio zaštitu Viktora Orbana koji je odbio da ga izruči Sjevernoj Makedoniji. Nedavno je objavljeno da je osuđeni Gruevski pokrenuo privatni biznis u Mađarskoj.

Ko je Arsovska?

Danela Arsovska rođena je u Skoplju 1979, a po profesiji je pravnica. Ona se dodatno školovala na Univerzitetima Oksford i Šefild.

Iza nove gradonačelnica Skoplja je višegodišnje iskustvo u poslovnom svijetu i privredi. Naime, ona je 2014. godine izabrana za predsjednicu Privredne komore Sjeverne Makedonije, a takođe je jedna od osnivačica Asocijacije žena preduzetnica Sjeverne Makedonije.

Arsovska je radila kao međunarodni ekspert i sarađivala sa velikim međunarodnim organizacijama u svijetu.

Inače, novoizabrana gradonačelnica Skoplja je 2018. zauzela najvišu poziciju u rukovodstvu Svjetske komorske federacije kao jedinog foruma koji upravlja sa više od 12.700 privrednih komora širom svijeta.

Arsovska je 2019. pokrenula Inicijativu Žene u klimi, akcija koja je počela aktivno preduzimanje mjera za institucije i privatni sektor u suzbijanju zagađenja.

Ona je 2018. dobila nagradu jednog svjetskog poslovnog foruma za „najbolji ženski primjeru poslovnom svijetu za Jugoistočnu Evropu“.

Arsovska je bila članica Savjeta za javno-privatna partnerstva u Vladi Sjeverne Makedonije, a bila je i članica Nacionalnog savjeta za evropske integracije Skupštine Sjeverne Makedonije od 2016. godine.

Optužbe zbog bugarskog državljanstva: „Za čije interese radi?“

Inače, tokom izborne kampanje Zaeva partija, SDSM, otkrila je dokumenta koja navodno dokazuju da su Danela Arsovska, ali i njen suprug, dobili od bugarskih vlasti 2011. državljanstvo Bugarske.

– Posljednjih deset godina Danela Arsovska ima rezervnu otadžbinu. Za čije interese ona radi? Za (bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikolu) Gruevskog ili za bugarske – bile su optužbe SDSM-a.

Od nje se tražilo i da napusti izbornu trku, a na dokumente koji navodno pokazuju da joj je dodijeljeno bugarsko državljanstvo prije deset godina, Arsovska je dala demanti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije