Connect with us

Region

Protest u Beogradu: Traže uklanjanje murala Ratku Mladiću

Published

on

Nekoliko stotina metara dalje od skupa, ispred murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića su nepoznati momci sa kapuljačama, koji “štite” mural

Više nevladinih organizacija, aktivisti za ljudska prava i građani protestuju večeras (subota, 13. novembar) na Cvetnom trgu u Beogradu, sa zahtjevom da se ukloni mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na jednoj fasadi u centru grada.

Protest “Mural mora pasti”, koji se organizuje u ulici na nekoliko stotina metara od murala Ratku Mladiću, jedan je u nizu skupova građana i nevladinih organizacija, nakon što je policija spriječila aktiviste da prekreče mural na Međunarodni dan borbe protiv fašizma (9. novembar).

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), na mjestu protesta, kao i u ulici gdje je mural, raspoređene su jake policijske snage.

Na mjestu skupa, policija razdvaja učesnike protesta od desničarskih grupa koje upućuju uvrede učesnicima i oganizatorima protesta.

Nekoliko stotina metara dalje od skupa, ispred murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića su nepoznati momci sa kapuljačama, koji “štite” mural.

Na protestu, koji organizuje više organizacija civilnog sektora, okupljeni nose transparente “Mural mora pasti”, “Kravica, 1.313 muškaraca i dječaka ubijeno”, “Pilica, ubijeno 1.735 muškaraca i dječaka”.

Okupilo se blizu 20 pristalica murala Mladiću, koji uzvikuju “Ratko Mladić”, “Aida, javi se”, što je upućeno aktivistkinji Aidi Ćorović koja je prije pet dana privedena zbog gađanja murala jajima, kao i “Aida, ustašo”, “N1, ustaše” i “Stašo, ustašo” upućeno aktivistkinji NVO Žene u crnom Staši Zajović.

Jedan od okupljenih poručio je Ćorović da “priprema pozivnice za opelo”.

Lik Mladića, osuđenog za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini pred Haškim tribunalom, stoji gotovo četiri mjeseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Nepoznati autor naslikao je mural krajem jula ove godine, mjesec dana nakon što je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotni zatvor Ratku Mladiću.

Obrazloženje policije za zabranu skupa 9. novembra na kojem je mural trebalo da bude prekrečen bilo je da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa) i narušavanja javnog reda i mira.

Ipak, 9. novembra su Ćorović i Jelena Jaćimović gađale jajima mural, nakon čega su bile privedene.

U znak protesta zbog toga aktivisti nevladinih organizacija i građani pokušali su da dođu do zgrade na kojoj je mural, ali ih je policija u tome zaustavila. Na mjestu skupa bilo je i pripadnika desničarskih organizacija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 10. novembra, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da je policija štitila građane od međusobnog sukoba.

“Da to policija nije uradila, danas govorili biste zašto policija nije zaštitila sve kad su svi znali da će da se pojave i jedne i druge grupe ispred tog murala i da će doći do fizičkog obračuna”, rekao je Vučić.

Vladajuća koalicija u Srbiji, predvođena Vučićevom Srpskom naprednom strankom (SNS), ne priznaje da se u Srebrenici u julu 1995. godine dogodio genocid. Najvši državni zvaničnici govore da se u Srebrenici dogodio “strašan zločin”

Za četiri mjeseca koliko je mural na fasadi zgrade nijedna gradska institucija ga nije uklonila.

Rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, naloženo je stambenoj zajednici da u roku od dva dana od prijema grafit ukloni, o svom trošku.

Zbog sloja kojim je zaštićen, za uklanjanje murala je potrebna specijalizovana firma za čišćenje fasada.

Međutim, sve kontaktirane firme, kako su ranije za RSE rekli stanari zgrade, odbile su uklanjanje murala.

Lik Ratka Mladića se, osim u Beogradu, nalazi na fasadama zgrada i u pojedinim drugim gradovima u Srbiji.

Ćutanje republičkih i gradskih institucija

Na upit RSE o postupanju policije – da li su podnijete krivične prijave zbog crtanja grafita sa Mladićevim likom i da li to policija tretira kao krivično djelo, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo.

Nije odgovoreno ni iz uprave Grada Beograda i Komunalne milicije – gradskog organa koji je zadužen za zaštitu i održavanje komunalnog reda u Beogradu.

Nije odgovorila ni komunalna inspekcija beogradske opštine Vračar na čijoj se teritoriji nalazi zgrada sa Mladićevim likom, a koja je izdala rješenje stanarima da grafit uklone sa fasade.

U međuvremenu nevladine organizacije, poput Inicijative mladih za ljudska prava optužuju državu da čuva mural, dok predsjednik Srbije odgovara da je policija čuvala red i mir.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vlastima u Srbiji je poručeno da “Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svijetu”, a iz Evropske unije je ponovljen stav o potrebi da se efikasno prevaziđe nasleđe prošlosti, odnosno o uzdržavanju od bilo kakvog veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije