Povežite se sa nama

Region

PUT KA “POVRATKU” NADLEŽNOSTI: Skupština RS usvojila zaključke, iz Sarajeva pozvali Tužilaštvo BiH

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Narodna skupština RS-a usvojila je sinoć set zaključaka kojima se otvara put za povratak nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta

Na sjednici su razmatrane četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i sigurnosti te indirektnim porezima.

Glasala su 52 poslanika, od čega je 49 njih iz vladajuće koalicije u RS-u podržalo zaključke.

Cjelodnevnu raspravu u NSRS-u obiležili su žestoki sukobi i međusobne optužbe pozicije i opozicije.

S druge strane, opozicioni političari ukazivali su na opasnost da bi povlačenje iz organa i institucija kao što su Oružane snage BiH, te pravljenje vojske RS-a, moglo imati velike negativne posljedice, uključujući i sukobe.

Poslanici opozicije su prije glasanja napustili sjednicu skupštine.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je optužio opoziciju da vladajućoj koaliciji drže lekcije i nazvao ih “kukavicama i izdajnicima”.

Dodik je kazao da nije tačno da je Republika Srpska u krizi, kako tvrdi opozicija, navodeći da je potvrđena izjava američkog diplomate Gabrijela Eskobara da je “razbio jedinstvenu odbranu Republike Srpske”.

Vladajuća većina, kako je rekao, donijela je odluku da pokrene pitanje povlačenje saglasnosti RS na prenos nadležnosti, a da opozicija nastoji da demorališe nastojanja Srpske da vrati nadležnosti koje joj pripadaju.

On je kazao da ima podršku “stranih prijatelja” za svoje inicijative, ali da neće otkriti o kome se radi, jer se takve stvari ne govore javno.

Opozicioni poslanik Nebojša Vukanović pozvao je Dodika da zajedno s njim sinoć idu da blokiraju kasarnu nu Oružanih snaga BiH u Banjaluci, a ne da “žrtvuju narod” i “pričaju iste priče posljednjih 15 godina”.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić izjavio je da opozicija neće podržati “paranoju” koju širi vladajuća koalicija i da napuštaju skupštinsko zasijedanje.

“Sve što smo danas čuli iz vlasti je laž. Kada zaista budete spremni da to sprovedete, pozovite nas i mi ćemo vas podržati”, kazao je Stanić.

Komšić i Džaferović pozvali Tužilaštvo BiH da pokrene postupak

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili večeras zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o prenosu nadležnosti sa države na entitet.

Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv poslanika koji su u Narodnoj skupštini RS usvojili zaključke o prenosu nadležnosti sa države na entitet.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira i srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, naveli iz njegovog kabineta.

Predsjedavajući Predsedništva BiH ocenio je da usvojeni zaključci direktno podrivaju ustavni poredak države BiH i narušavaju mir i stabilnost u državi.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović osudio je i odbacio odluke usvojene na sjednici parlamenta RS.

“Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o ljekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, napad na državu i ustavni poredak je “napad na mir”.

Ambasade zemalja Kvinte i Delegacije EU osudili odluke

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da krene sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije u BiH, naveli su večeras u zajedničkoj izjavi ambasade SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije (zemlje Kvinte) i Delegacije EU u BiH.

“Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU”, istaknuto je u izjavi.

Navedeno je i da će “povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući pažnju od borbe protiv korupcije”.

U zajedničkoj izjavi je naglašeno da političari u RS, kao i u Federaciji BiH, imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije