Povežite se sa nama

Region

Raković: Formiranje manjinske Vlade uz podršku DPS-a predstavljao bi završni čin postizborne izdaje narodne volje koju je inicirao Zdravko Krivokapić

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sve što je premijer Zdravko Krivokapić uradio nakon 30. avgusta može se svesti pod termin postizborna izdaja, izjavio je istoričar Aleksandar Raković za Borbu.

Stoga, ocjenjuje on, od Vlade koju predvodi Krivokapić ne treba očekivati da će organizovati popis stanovništva niti ispraviti nepravdu koja je je prema srpskim nacionanim interesima u Crnoj Gori nanošena u kontinuitetu poslednjih 20-ak godina pod režimom DPS-a.

-Nije prvi put da je snaga srpskog naroda poslije izbora zloupotrijebljena od onih koji su preoteli izbornu pobjedu. To se dogodilo i u Srbiji posle 5. oktobra 2000. i u Crnoj Gori poslije 30. avgusta 2020. U Crnoj Gori bi se prije moglo govoriti da je riječ o postizbornoj izdaji. S tim u vezi je Krivokapićev podanički odnos prema stranim ambasadama i institucijama Zapada čiji je nosilac NATO koji je dvaput bombardovao srpski narod (1994-1995. i 1999). Stoga od Krivokapićeve vlasti ne treba očekivati da će omogućiti popis i ispraviti nepravdu prema srpskom jeziku, srpskoj ćirilici i istorijskim srpskim trobojkama Crne Gore koje je DPS sve zajedno do kraja skrajnuo u državnoj upotrebi. Krivokapićevim nalogodavcima ne odgovara da popis pokaže da su Srbi većina u Crnoj Gori.
Dakle, da za sada sumiramo: Krivokapićevo vrijeme ćemo možda pamtiti samo po tome da je Srbima omogućeno da se zapošljavaju i da je izmenjen Zakon o slobodi vjeroispovijesti u korist Srpske pravoslavne crkve ali da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom neće biti potpisan kao što neće biti vraćeni u upotrebu elementi srpske državnosti Crne Gore, neće biti povučeno priznanje Kosova i u Podgoricu neće biti vraćen ambasador Republike Srbije koji je protjeran-ocijenio je Raković.

Sa druge strane, uprkos tome što je Krivokapićeva vlast prevarila glasače srpske nacionalnosti, prema mišljenju Rakovića, sveukupan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je nešto bolji nego za vrijeme vladavine DPS-a.

-Uprkos tome što je Krivokapićeva vlast prevarila glasače srpske nacionalnosti koji su bili nosioci izbornih promjena u Crnoj Gori i uprkos tome što je Krivokapićeva vlada do kraja zategla odnose sa Republikom Srbijom – položaj srpskog naroda u Crnoj Gori danas je ipak nešto bolji nego u vrijeme kada je vladao Đukanovićev srbofobni režim. Tačno je da političkim predstavnicima srpskog naroda i pobjedničke liste „Za budućnost Crne Gore“ nije omogućeno da budu na ministarskom nivou izvršne vlasti, čime je dijelom nastavljena segregacija koju je uspostavio DPS. No, tačno je da Srbi danas imaju priliku da se zaposle i obezbijede svoje porodice i taj vrlo važan pomak se ne smije previdjeti- napomenuo je Raković.

Krivokapićeva posjeta Beogradu je znak Vučićeve dobre volje za relaksiranjem odnosa

Posjeta Zdravka Krivokapića Beogradu nije imala nikakvog efekta i neće doprinijeti poboljšanju odnosa između Srbije i Crne Gore, smatra Raković.

On tumači tu posjetu kao znak dobre volje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za spuštanje tenzija, iako zvanični Beograd ničim nije doprinio da iste narastu.

-Odnosi Srbije i Crne Gore nisu poboljšani poslije Krivokapićeve zvanične posjete Republici Srbiji. Zdravko Krivokapić je godinu dana molio da ga prime u Beogradu i tumačio bih ovu posjetu kao dobru volju predsjednika Aleksandra Vučića da tenzije malo splasnu, iako Srbija za te tenzije ne snosi baš nikakvu odgovornost. Vučić je, uostalom, Krivokapiću pokazao snagu Srbije. Krivokapiću je ostalo samo da se divi ojačanoj Srbiji čiju veličinu danas svjedoči Hram Svetog Save u Beogradu- istakao je Raković.

Formiranje manjinske Vlade uz podršku DPS-a bio bi završni čin izdaje narodne volje

U formiranje manjinske Vlade GP URA, manjinskih stranaka, SDP-a i SD-a koju bi u Skupštini podržao DPS, Raković ne vjeruje. Ipak, ukoliko bi do takvog raspleta dogođaja došlo, on bi predstavljalo završni čin izdaje narodne volje koji bi vodio do nove segregacije srpskog naroda u Crnoj Gori.

-To bi bio konačni cilj izdaje narodne volje koja bi vodila do nove segregacije nad srpskim narodom. Stoga ne vjerujem da će doći do formiranja manjinske vlade, ali treba biti oprezan. Srpski narod Crne Gore bi na to sigurno imao odgovor- izjavio je Raković.

Ishodi lokalnih izbora naredne godine mogli bi okončati aktuelnu političku krizu

Trenutna politička kriza u Crnoj Gori mogla bi potrajati do lokalnih izbora koji će se održati na proljeće 2022. godine, smatra Raković.  Kako naglašava, u zavisnosti od rezultata istih, mogao bi se naslutiti izlaz iz aktuelne političke situacije, a najlošija opcija po Srbe u Crnoj Gori bila bi ona u koja bi podrazumijevala opstanak Vlade Zdravka Krivokapića do kraja mandata.

-Mislim da će ovakva situacija u Crnoj Gori potrajati do lokalnih izbora 2022. u Podgorici i drugim gradovima. Ukoliko tada bude značajnijih promena u biračkom tijelu i poraste podrška Demokratskom frontu, onda bi se moglo ići na održavanje novih parlamentarnih izbora, a ne bih isključio da se održe i 2023. u isto vrijeme kada i predsjednički. Međutim, nije isključeno ni da Krivokapićeva vlada potraje do 2024. kada bi trebalo da se održe redovni parlamentarni izbori. To bi bilo najlošije rešenje ali nije nemoguće jer Krivokapić nema empatiju prema cjelini srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i srpskom narodu u Republici Srbiji i Republici Srpskoj koji je podržao Krivokapića na parlamentarnim izborima 2020. godine- rekao je Raković.

Eskobar će se ponašati onoliko drsko koliko mu se dozvoli

Drsko ponašanje i miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore američkog izaslanika Gabrijela Eskobara dozvolila je Vlada Zdravka Krivokapića koja smatra da će slijepim podaništvom pojedinim zapadnim centrima učvrstiti svoju vlast u zemlji.

Kako ističe Raković, Eskobarovi pritisci na DF i Milorada Dodika u Republici Srpskoj imaju za krajnji cilj da sprječe jačanje srpskog faktora i onemoguće ujedinjenje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

-Eskobar će se ponašati onoliko drsko koliko mu se dozvoli. Na isti način on se ponaša i u Bosni i Hercegovini, ali Dodik ne mari puno za to Eskobarovo ponašanje. Stoga bih najnoviji pritisak na Milorada Dodika i Republiku Srpsku tumačio na isti način kao i pritisak na Demokratski front i Srbe u Crnoj Gori. To je jedna te ista klintonistička politika koja bi trebalo da spriječi jačanje srpskog faktora i onemogući ujedinjenje Republike Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. To srpsko ujedinjenje bilo bi pravedno rješenje.

Srećom po nas Srbe, zapadni svijet više nema jedinstvenu politiku protiv srpskog naroda. Neke zapadne zemlje otvoreno su stale na stranu Republike Srpske, a tu su i Rusija i Kina koje se više nimalo ne ustručavaju da ulože veto ili zaprijete vetom ukoliko smatraju da Zapad vodi nepravednu politiku prema srpskom narodu, Republici Srbiji i Republici Srpskoj- kazao je Raković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
flamantes
flamantes
01.12.2021. 23:54

Rakoviću jedan poslanik više nije izborna volja građana, nego manipulacija, zbog čega će svi u trenutnoj vlasti na novim izborima dobiti što zaslužuju

Sponzor

Najčitanije