Povežite se sa nama

Region

SAHRANJEN BANDIĆ: Državna počast osobi koju je ista država gonila zbog krupnog kriminala

Objavljeno

-

Foto: Pixell/Index.hr.
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Vladimir Matijanić

Republika Hrvatska danas je na visokoj razini odala počast Milanu Bandiću kojeg je Republika Hrvatska kazneno gonila zbog krupnog kriminala. Andrej Plenković, Njonjo, Tomo Medved, Gordan Grlić Radman i klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice popišali su se na Mirogoju na višegodišnji trud istražitelja koji su dokazivali pokojnikove sumnjive dealove i poslove.

Uz to, država, utjelovljena u najvišim i predobro plaćenim predstavnicima, olakšala se i po vlastitim epidemiološkim mjerama i preporukama.

Da, onima koje su nam potpuno promijenile život i pretvorile nas u taoce straha od bliskog kontakta s nepoznatim osobama. Slavne se mjere, kako vidimo, ne odnose na Plenkovića i jatake ožalošćene preranim i neočekivanim odlaskom poslovnog partnera.

Plenković očito laže

Kada Plenković govori o nultoj toleranciji na korupciju on, evidentno, laže.

Laže ne samo zbog toga što vodi stranku koja desetljećima stoji iza sistemske pljačke i zločina u Republici Hrvatskoj, nego i stoga što predstavlja državu na sprovodu osobe koju je ta ista država optužila zbog ozbiljne sumnje u višemilijunski kriminal, a potom joj godinama sudila. Kilavo i sporo, ali kilava i spora suđenja hrvatska su nematerijalna baština. Navikli smo se na to, prava, šokantna vijest su brzi, efikasni postupci, na višegodišnja pravosudna maltretiranja jedva da se i obraća pažnja.

Istina, u Bandićevu slučaju optužnice su tražile dugo dokazivanje. Tjednima i mjesecima neki su se ljudi mučili nad pokojnikovim kriminalno-klijentelističkim nedjelima, zaboravljali vikende, zanemarivali obitelji, pokušavali dokazivati ono o čemu se godinama pisali i govorilo… A onda se Plenković i svita ukažu na sprovodu i odaju počast Bandiću.

Kada vrijede vladina pravila?

U državi u kojoj su, voljom Plenkovićeve vlade i njezina stožera, proteklih mjeseci mnogi izbjegavali odlaske na sprovode rodbine i znanaca jer je Davor Božinović, jedan od premijerovih pouzdanika, u svojstvu načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite potpisao odluku da na “pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni” može biti “najviše 25 osoba”. I to vrijedi u svim situacijama osim na sprovodima osoba bitnih vladajućima.

Još jednom: Andrej Plenković osobno bira glavnog državnog odvjetnika kojeg potom u parlamentu, pod Njonjinom kontrolom, potvrđuju njihovi partijski drugovi. Taj državni odvjetnik predvodi kaznene progone, a među bitnijima bio je i onaj protiv Bandića.

Sada isti taj Plenković odaje počast preminulom Bandiću sudjelujući, k tome, u masovnom kršenju vlastitih epidemiološko-političkih mjera.

Kratki tečaj o banana-republici

Strogost primjene pravila obrnuto je proporcionalna utjecaju i moći onih na koje se primjenjuju.

Zato se Plenković i jataci mogu pojaviti na sprovodu više puta optuživane osobe i tamo predstavljati Republiku čiji su istražitelji optuživali tu istu osobu za krupan kriminal. Zato smiju kršiti mjere koje su donosili.

Zato Bandićev sprovod treba gledati samo kao još jedan dokaz da je Hrvatska banana država, “promašen projekt šovinističkih elita”, kako je dijagnosticirao Igor Mandić, mjesto gdje između zakonodavca i kriminalca nema razlike, pa ne može biti ni distance.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije