Connect with us

Region

SLUČAJ DIJANE HRKALOVIĆ:Nastavak brutalne borbe u SNS-u

Published

on

Tri nerazriješene afere: Jovanjica, hapšenje Veljka Belivuka i prisluškivanje predsjednika Srbije trenutno povezuju – Dijanu Hrkalović, bivšu državnu sekretarku MUP-a, bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Vijest da je Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije uhapšena i da ostaje u pritvoru 30 dana uslijedila je u rovovskoj borbi unutar Srpske napredne stranke koja traje neprestano. Ona je otvorena već dvije godine, u njoj partijski namještenici svoju odanost predsjedniku dokazuju javno medijskim izjavama. Da li je Hrkalović odabrana da bude žrtva za sve afere koje se vezuju za SNS ili je njeno hapšenje konačan obračun predsjednika Srbije i predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem. „Rat“ između njih dvojice se preko tabloida vodi od 2019. godine, a uvođenje Hrkalović u igru donijelo je novi dramski zaplet i čeka se odgovor na pitanje da li će ona progovoriti i koga će povući sa sobom.

Dok taj odgovor ne stigne na sceni su kreatori tabloidnog blata koji je svakodnevno provlače kroz opskurne naslovne strane na kojima su njene slike u donjem vešu… Što je smisao medijske kampanje protiv Hrkalović, pitali smo njenog advokata Seada Spahovića?

– Da ona bude kriva za sve – rekao je Spahović Pobjedi i naglasio da je osnovno pitanje kako je došlo do promjene stava prema njoj, jer nakon promjene stava uslijedila je kampanja.

– Nisam medijski stručnjak, ali kampanju vodi partija, oni koji su je tu doveli. Meni kao braniocu jako odgovara što lupetaju. Ne uznemiravaju me laži, plaši me istina – navodi Spahović.

Na pitanje kako ćemo doći do istine i da li je pravosuđe kadro da se izbori sa tim stvarima Spahović odgovara da se „kampanja vodi da se ne bi došlo do istine“.

Pošto je objavljeno da je u njenom stanu pronađeno 50 hiljada eura – pitanje je koje se činjenice prećutkuju, a važne su za javnost?

– Nije imala novac u stanu već dva pancira i jedno ogledalo da gleda ispod kola da li je postavljena bomba. Postavlja se pitanje zašto to prećutkuju i zašto lažu da su joj uzeli novac – kaže Spahović.

On je objasnio na TV „Nova S“ i da je Hrkalović klasičan partijski kadar, koja je radila šta joj se kaže, da je pritvor određen da ne bi uticala na svjedoke koji su policajci, i da ona na njih ne može da utiče pošto već dvije godine ne radi u policiji.

Krivične prijave

Iako se Hrkalović u javnosti dovodi u vezu sa ubistvom advokata Miše Ognjanovića, prisluškivanjem predsjednika Srbije i atentatom na njega, pritvor je određen zbog krivičnog djela po službenoj dužnosti za koje je predviđena kazna do osam godina zatvora – a, krivična prijava se zasniva na iskazu njenog kolege Dejana Milenkovića da policija nije na vrijeme dostavila izvještaje tužilaštvu o otvaranju mobilnih telefona nakon ubistva Vlastimira Miloševića poznatog kao ubistvo na šinama 2017. godine. Za to ubistvo je prvo bio optužen Veljko Belivuk ali je kasnije oslobođen svih optužbi. Zanimljivo je da je krivičnu prijavu protiv Hrkalović prvo podnijelo Nezavisno udruženje novinara Srbije zbog prisluškivanja novinara kada je bila sekretar Uprave kriminalističke policije (2015. godine) ali je odbijena. Odbijena je i krivična prijava zbog trgovine uticajem i zloupotrebe položaja koju su 2016. godine protiv nje podnijeli Milan Dumanović i Mladen Trbović, pripadnici MUP-a za tajno praćenje a sve zbog događaja u Srebrenici 2015. godine kada je na komemoraciji bio i predsjednik Srbije… Njih dvojica su kasnije uhapšeni jer su o tome govorili za Al džaziru… Ali sada se Hrkalović na teret stavlja baš trgovina uticajem!

Tri druga tri afere

O njenom neuobičajenom životu za državnog službenika – zbog druženja i kontakata sa kriminalcima znalo se odavno putem tabloida koje kontroliše vlast: 2016. godine objavljene su slike sa sahrane Aleksandra Stankovića tj. Saleta Mutavog, koji je bio vođa navijača Partizana i svega ostalog što ide uz navijački biznis, a na kojim ona ne može da se odvoji od kovčega – tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović nije komentarisao tu fotografiju ali je saopštio da se kreće u borbu protiv kriminala.

Kasnije je povezivana sa štićenjem kriminalaca iz kavačkog klana, prije toga sa zavođenjem reda na lokalnim izborima u Lučanima i bezbroj akcija neprimjerenih njenom položaju. Međutim, svaki put kad bi se desila neka glupost u kojoj se pominjalo njeno ime ona je napredovala od BIA preko Uprave kriminalističke policije do državne sekretarke.

Ali, radnje koje se kose sa zakonom u kojima je učestvovala dovode se u vezu sa tadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem iako on sa njenim postavljenjem nema veze – već je na to mjesto poslao Aleksandar Vučić, što je prije nekoliko dana rekao Borko Stefanović, zamjenik predsjednika Stranke slobode i pravde.

Iako je doktorirala psihologiju na Filozofskom fakultetu Hrkalović nije napredovala zbog obrazovanja već lojalnosti prije svega šefu SNS-a – ali nakon posjete ministra Stefanovića SAD 2019. godine dobili smo aferu Jovanjica (pronađen zasad marihuane od 65.581 stabljike i zaplijenjeno 649 kg suve marihuane). Hrkalović je tada dala otkaz u policiji iz zdravstvenih razloga, Stefanović je postao ministar odbrane, a u priču je uveden brat predsjednika Srbije Andrej. Naime, Miroslav Aleksić, potpredsjednik Narodne stranke je tada izjavio da je vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija zvao brata predsjednika države…. Predsjednika je pominjanje Andreja jako naljutilo, uslijedili su odlasci prozvanih na poligraf i medijsko spinovanje o napadu na porodicu Vučić, odnosno planu da se obori predsjednik preko blaćenja članova njegove familije…

Nakon ove afere obračun unutar SNS-a je izašao u javnost tako što je poslanik naprednjaka, advokat i sada branilac Koluvije tražio da se opštinski odbori izjasne o povjerenju Stefanoviću. Taj višemjesečni cirkus gdje Stefanovića čereče taboidi završen je njegovim imenovanjem za ministra odbrane, i pokretanjem nove afere o prisluškivanju predsjednika države baš dok je Stefanović bio ministar policije. Nikada nisu iznijeti dokazi da je neko naredio prisluškivanje predsjednika, već su uslijedila objašnjenja da su prisluškivane bezbjednosno interesantne osobe u čijoj komunikaciji se predsjednik valjda slučajno našao… Taman kada su poligraf prošli svi koji su javno bili prozvani da su uključeni u prisluškivanje uhapšen je kriminalac Veljko Belivuk čiji je klan nikao i ojačao u vrijeme vladavine SNS-a. Opet je javno okrivljen ministar Stefanović, koji je tri puta Vučiću podnosio ostavku i tri puta mu nije prihvaćena.

Naravno da Stefanović nije nevin, ali dobro odrađen posao sa Jovanjicom na koji je ukazala američka DEA daje mu sigurnost da ostaje u igri, bez obzira što je u igri curenja podataka koje „otkrivaju novinari“ prvo on nagažen – objavom da je njegov, sada pokojni, otac imao veze sa švercom oružja iz vojne fabrike Krušik. Afera je razriješena tako što je Aleksandar Obradović, uzbunjivač koji je to otkrio ostao bez posla. Tek ostaje da se vidi što će biti sa Hrkalović, mada je jasno ko zna odgovor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije