Povežite se sa nama

Region

Srbija: Kazne za škole koje ne puste himnu do milion dinara

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Srbije poslala je Skupštini predlog izmjena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima se za neizvođenje himne na početku školske godine škola kažnjava iznosom od sto hiljada do milion dinara, prenosi Nova.rs.

Predsjednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković za taj portal kaže da je uvođenje ove kazne besmisleno jer škole nemaju sopstveni budžet, pa država na ovaj način može jedino da kažnjava samu sebe.

Član 28. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po predlogu koji čeka usvajanje u Skupštini trebalo bi da bude izmijenjen i umjesto “Obrazovno-vaspitni rad škole ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine”, glasi:

“Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvođenjem himne Republike Srbije, a završava se 31. avgusta naredne godine.”

Uz to su predložene i dopune Člana 191 stavom 1a koji glasi: Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne izvede himnu Republike Srbije u skladu sa novim Zakonom.

Ovaj predog da škole bude kažnjavane u iznosu od čak milion dinara ukoliko 1. septembra izostane intoniranje himne, Janković ocjenjuje kao besmislen.

“Škola ne posjeduje svoj novac, na zarađuje, ona je državna institucija. I onda država kazni školu. Šta to znači? Država kazni samu sebe. Zamislite koliko je to besmisleno”, kaže Janković za Nova.rs.

Objašnjava da nije protiv intoniranja himne ali da ovo nije način da se himna uvede u škole. Navodi i da postoje problemi koji su mnogo važniji o toga, a koji bi mogli da budu riješeni izmjenama pomenutog zakona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije