Connect with us

Region

Studenti stali u odbranu profesora Miloša Kovića: Ne želimo da učimo NATO ili hašku interpretaciju srpske istorije

Published

on

Protest „Stop progonu profesora Miloša Kovića“ održan je danas u 11 sati ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Više stotina studenata, profesora i građana okupilo se u znak podrške srpskom istoričaru jer vjeruju da mu, umesto akademskog napredovanja u zvanje redovnog profesora, prijeti izbacivanje s fakulteta zbog, kako kažu, višegodišnjeg progona.

Studenti su poručili da stručnu komisiju fakulteta čine profesori koji su u sukobu interesa, jer su protiv Kovića podnijeli krivične i prekršajne tužbe, i zatražili da oni budu izuzeti kako bi Ković ostvario prava na nepristrasnu komisiju koja će da objektivno procijeni njegova naučna i pedagoška dostignuća.

Ako zahtjev ne bude ispunjen, studenti organizatori skupa su najavili da će nastaviti da protestuju. Koviću, inače, u junu ističe zvanje vanrednog profesora, a on ispunjava sve uslove za izbor u zvanje redovnog profesora na Filozofskom fakultetu.

Protest u znak podrške Milošu Koviću

Student master studija istorije Filozofskog fakulteta Đorđe Nikolić rekao je da su se okupili da izraze solidarnost i podignu glas protiv nepravednog progona Miloša Kovića i dodao da to nije prvi put da se profesori protjeruju s Filozofskog fakulteta.

„U roku od tri godine, iz nastave na Filozofskom fakultetu su udaljeni profesori Aleksandar Fotić, Maja Nikolić i Nebojša Šuletić. I tada smo apelovali na javnost, ali sada smo odlučili da podignemo sve na viši nivo i ne dopustimo da se kvalitetan naučni kadar izbaci s Filozofskog fakulteta. Tražimo od dekana da reaguje shodno Zakonu i propisima Statuta Fakulteta i da, s obzirom na mutnu situaciju na Odjeljenju za istoriju, uzme stvar u svoje ruke i imenuje nezavisnu komisiju“, kazao je Nikolić.

Marija Mijović, diplomirani politikolog Fakulteta političkih nauka, smatra da je Ković nečasno i nezakonito diskriminisan i da je meta progona, kao i da je dužnost studenata da budu na protestu da bi odbranili istinu, domovinu i Univerzitet.

„Neko od nas bi to mogao da bude sjutra. Danas je sramota biti Srbin i patriota. Ne bih voljela da naša djeca uče istoriju koju im propagiraju pristalice NATO-a, već pravu srpsku istoriju koju svi treba da znamo“, istakla je Marija Mijović.

Zoran Jovanović, koji je diplomirao na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, a koji je, kako je rekao, zbog progona profesora koji su se tamo događali prešao na Odjeljenje za klasnične nauke, naglasio je da su se okupili da, osim Kovića, podrže i njegove studente, koji takođe, kako je napomenuo, trpe torturu.

„Do sada smo imali nekoliko slučajeva u kojima su njegovi doktorandi, s napisanom doktorskom disertacijom, zbog toga što je Nikola Samardžić nametao svoju komisiju, morali da napuste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i da se prebace na neki drugi univerzitet u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Student Filološkog fakulteta Miloš Milićević došao je da iskaže podršku u ime svih studenata koji nisu s Filozofskog fakulteta:

„Došao sam da podržim da se takve stvari ne dopuste, da jedan kvalitetan profesor, koji je oksfordski đak, s autentičnom srpskom idejom, koji na pedagoški i svaki drugi način predstavlja primer intelektualca, bude zlostavljan od strane jedne određene grupe“.

Docenti i vanredni profesori posljednjih godina sistematski odstranjuju s Filozofskog fakulteta

Ković je na skupu za „Sputnjik“ rekao da se docenti i vanredni profesori posljednjih godina sistematski odstranjuju s Filozofskog fakulteta i da je sada došao red na njega.

“Ovdje je riječ o sukobu interesa koji u potpunosti odgovara onome u Kodeksu profesionalne etike Beogradskog univerziteta ili Zakonu o opštem upravnom postupku. Ovdje je možda osnovni problem što imate jedne kriterijume za profesore Filozofskog fakulteta, a potpuno druge za Miloša Kovića. Ovo je školski primjer diskriminacije. Lopta je sad u dvorištu uprave Fakulteta i dekana Danijela Sinanija”, istakao je Ković.

„Ovdje je riječ o tome kakva će se istorija predavati našoj djeci. Da li će u školama i na univerzitetima slušati NATO istoriju srpskog naroda, ili hašku interpretaciju srpske istorije, kako ja to ponavljam već godinama, ili ono što je prava istorija koja je nauka, koja je stvar struke“, rekao je Ković ranije za „Sputnjik“.

Sjednica kadrovske komisije Filozofskog fakulteta biće održana u utorak. Na internetu je pokrenuta i „Peticija podrške Milošu Koviću“ koju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi.

Podsjetimo, Ković tvrdi da grupa profesora, predvođena Nikolom Samardžićem, pokušava da osujeti njegov izbor u redovnog profesora iako za to ispunjava sve uslove i naglašava da je riječ o političkom progonu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije