Connect with us

Region

TO MOŽE SAMO U SRBIJI: Direktor osveštava zgradu zbog “duha Draže Mihailovića”

Published

on

Ivan Đoković, v.d, direktora Plovputa iliti Direkcije za vodne puteve, pozovao je sveštenika da osvešta zgradu direkcije, kako bi pomirio duhove prošlosti, jer se u njoj nakon Drugog svetskog rata nalazilo Savezno državno tužilaštvo, gde su podizane optužnice protiv mnogih neprijatelja tadašnjeg režima, pa tako i protiv čuvenog Dragoslava Draže Mihailovića!

On kaže da je u toj zgradi, prema nekim navodima, jedno vreme đeneral bio i u pritvoru:

– Zgradu u kojoj svi radimo i svakodnevno provodimo radno vreme prate različite kontroverze i duhovne turbulencije. Ona je 1962. odlukom Saveznog izvršnog veća Jugoslavije dodeljena našem pravnom prethodniku, Saveznoj instituciji za održavanje vodnih puteva, a do tada se u njoj nalazilo Savezno državno tužilaštvo. U tim turbulentnim i teškim vremenima od završetka Drugog svetskog rata pa do 1962. u njoj su po prirodi stvari pisane i podizane optužnice protiv mnogih ljudi. Ne želeći da ikome sudim, sigurno da je u tim teškim vremenima posleratne obnove i formiranja političke nacije bilo i pravedno i nepravedno optuženih. Sigurno da su često i tužioci na svojstven način bili žrtve kompromisa izmedu političkih pritisaka i spostvenih moralnih skrupula. Otuda i nekada tužioce i optužene vidim kao civilne i duhovne gubitnike – navodi Đoković u dopisu zaposlenima, u koji je Kurir imao uvid, i dodaje da je mišljenja da je potrebno pokazati neku vrstu duhovnog pomena za sve koji su tu obitavali:

– U tom smislu sam i pozvao pravoslavnog sveštenika Jovana Petrovića iz Voždovačke crkve da u četvrtak osvešta prostorije zgrade.

Đoković, koji je inače, zanimljivo je, funcioner SPS, kada smo ga pozvali rekao da je u kancelarioji koju on koristi nekada sedeo Miloš Minić, glavni tužilac u procesu 1946. protiv Mihailovića:

– Postoji urbana legenda da je Mihailović bio zatočen u prostorijama u podrumu, dok je dizana optužnica. Ja i njega, ali i tužioce u tim smutnim vremenema, posmatram kao žrtve, pa sam razgovarao sa sveštenikom da osveštamo zgradu. Želeo sam da na neki način, u nekoj duhovnoj vertikali, iskažemo pomen svima. Ostavio sam na ličnu slobodu zaposolenima da ovo podrže ili ne, jer smo svi različitih verovanja, pogleda i veropispovesti. Međutim, svi su se odazvali, tako da ćemo ovo obeležiti interno, unutar kuće. Cilj inicijative je neko sveopšte pomirenje i smiraj raznih duhova u zgradi – objasnio je Đoković.

Sveštenik Petrović se juče nije javljao na nama dostupan broj telefona.

Zaštitnik moreplovaca

Pronašli ikonu Svetog Nikole

FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

– Pronašli smo u zgradi ikonu, koja je stara tri, četiri decenije. Na pozadini slike smo našli ime autora i podatak da je osveštena u Sabornoj crkvi. Sveti Nikola je, inače, zaštitnik mornara i moreplovaca, a mi imamo 30 mornara u našoj instituciji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije