Connect with us

COVID-19

VAKCINE STIGLE U SRBIJU: Primiće ih korisnici staračkih domova

Published

on

BEOGRAD — (Glas Amerike) U Srbiju je jutros stigao prvi kontingent od 4.875 Fajzer/Bajontek vakcina, a nadležni najavljuju da će imunizacija početi iduće nedjelje i da će vakcinu prvo primiti korisnici staračkih domova.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će vakcinu primiti prvo stariji od 75 godina u staračkim domovima jer su “najosjetljivija kategorija stanovništva”, prenosi Fonet.

Prema njegovim riječima, vakcinacija zaposlenih u zdravstvu očekuje se početkom 2021. kada u drugoj tranši stigne između 350 i 360 hiljada vakcina.

Fajzer/Bajontek vakcina koja je danas stigla u Srbiju još nema dozvolu za upotrebu, a očekuje se da će je do kraja nedjelje dobiti od Agencije za ljekove.

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 4.080 zaraženih koronavirusom na 16.022 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Od posljedica Kovida 19 umrlo je još 49 osoba.

Na bolničkom liječenju je 9.651 osoba, a na respiratorima je 313 pacijenata.

“Medicinski dio Kriznog štaba nije bio za popuštanje mjera”

U Srbiji od ponedjeljka važe nove mjere, koje podrazumevaju produženo radno vrijeme ugostiteljskih i prodajnih objekata, frizera, kozmetičkih salona, kladionica, teretana do 20h. Ove mjere važiće do petka, 25. decembra, kada bi Krizni štab ponovo trebalo da se sastane i odluči o daljim koracima.

Član Kriznog štaba i imunolog Srđa Janković rekao je za N1 da medicinski dio tog tijela nije bio za relaksiranje mjera, ali da su one ublažene na zahtjev Privredne komore Srbije i zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Janković je rekao da će se o dočeku Nove godine odlučivati u “realnom vremenu” i da nikakve mere za sada nijesu donesene.

On je rekao da, iako broj oboljelih opada, to nije znak da se poboljšava situacija i da je broj prijema pacijenata u bolnice i dalje veliki.

Govoreći o novom soju virusa koji je registrovan u Velikoj Britaniji, Janković je kazao da je Krizni štab zatražio da se obustave letovi iz Srbije ka toj zemlji i iz nje, ali da ne zna kada bi ta mjera mogla da bude sprovedena.

Šekler: Mutacije normalna stvar, bez panike

Doktor veterine i virusolog Milanko Šekler je ocijenio da novi soj koronavirusa koji se pojavio u Britaniji ne treba da izaziva paniku i da je osnovna osobina virusa da se mijenja i mutira kako se povećava prokuženost ili broj vakcinisanih.

On je za RTS rekao da se novi soj u Britaniji pojavio još u septembru i da se od tada proširio među populacijom.

Šekler smatra da još nema dovoljno dokaza da se zna da li će postojeća vakcina biti efikasna protiv novog oblika koronavirusa, ali ističe da se sa vakcinacijom, prirodno, povećava i broj mutacija virusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije