Connect with us

Region

VULIN: “Republika Srpska ozbiljno ugrožena”

Published

on

Vulin navodi da je Republika Srpska ugrožena i pod ozbiljnim udarom i da je važno da Srbi u BiH budu jedinstveni i da nema političkih podjela.

Vulin je za TV Pink rekao da će sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biti odrzana u petak i izrazio uvjerenje da će biti donijete važne odluke povodom inicijative odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se zabrani i kažnjava negiranje genocida.

Ministar je istakao da je veoma važno da srpski narod bude jedinstven i da nema političkih podjela.

“Republika Srpska je pod ozbiljnim udarom, svako ko kaže da nije bilo genocida, već zločina, biće uhapšen. Ko će da ga uhapsi, ko će da odredi razliku, ko će da kazni? Šta ako milion Srba koji žive u BiH potpišu peticiju da nije bilo genocida, da li će svi da idu u zatvor”, upitao je Vulin.

Dodao je da se mora razgovarati o tome kako da se prevaziđe stanje u BiH i naglasio da nije moguće Srbima nametati ideju da je u Srebrenici bio genocid, da svi to prihvate i da se ukine Republika Srpska.

Vulin je rekao da je 12 dana prije odlaska sa funkcije visokog predstavnika Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju i naglasio da to nikome nije dobro donijelo.

“Mislite da je Bošnjacima sada bolje u BiH jer je Republika Srpska rekla da joj neće nametati istinu i naređivati šta će da radi. Incko je znao da će destabilizovati BiH, da će uznemiriti građanje BiH, da će navesti Republiku Srpsku na određene korake u svojoj odbrani, a ti koraci ne mogu da prođu bez određenih posljedica”, rekao je ministar.

Vulin je kazao da je situacija u BiH bila mirna, sa uobičajenim razlikama i problemima, a da je Incko, kojem je dato da vlada BiH, sada kada odlazi ostavio posvađane, uznemirene i zabrinute građane.

On smatra da nije slučajno da je Incko, austrijski diplomata, na dan kada je Austrougarska poslala ultimatum Srbiji 1914. godine nametnuo zakon i ultimatum srpskom narodu kako mora da misli.

Vulin je naveo da je Republika Srpska u pravu i da brani svoj opstanak i da zločin u Srebrenici ne može biti opravdanje za rušenje Dejtonskog sporazuma, ukidanje Republike Srpske i za nove sukobe u BiH.

“Veoma sam zabrinut za Republiku Srpsku i za stanje u BiH, ko zna šta može proizaći iz ovoga, koji su sljedeći koraci”, rekao je Vulin.

Naglasio je da je podrška Srbije Republici Srpskoj presudna i poručio da će, dok Srbiju bude vodio Aleksandar Vučić, Srpska biti čuvana i podržana.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da “razume teške emocije stranaka iz Republike Srpske, ali da će se odljutiti”, Vulin je kazao da očekuje od svih političara u BiH da ne minimalizuju ono što se desilo, već da “pristupe ozbiljno i vide šta iz toga može proizaći”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije