Connect with us

Region

VULIN: Srbija je malo moćnija nego Kurti sa šakom razbojnika

Published

on

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je jaka Srbija garant bezbjednosti Srba na Kosovu i da se više nikada neće ponoviti martovski pogrom Srba iz 2004. godine.

Kao što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, novi martovski pogrom, da kolone izbjeglica bježe pred kamom i jamom, pred silom, a da Srbija gleda u nebo i ćuti, više se nikada neće dogoditi. Srbi na Kosovu nisu sami, imaju Srbiju – naglasio je ministar Vulin u jutarnjem programu televizije „Pink“.

Ministar je istakao da će srpska Žandarmerija ispuniti svako naređenje predsjednika Vučića, da je spremna, obučena, tehnički opremljena, ali što je najvažnije visoko motivisana, da odbrani svoj narod gdje god je potrebno.

Komentarišući poziv Evropske unije da obije strane spuste tenziju, ministar je istakao da se flagrantno krši Briselski sporazum i naglasio da je suštinsko pitanje da li riječ Evropske unije ima neku težinu i da li išta vrijedi.

Gdje je riječ Evropskoj uniji? Obični lažovi čija riječ ništa ne važi i koji ne poštuju svoj potpis. Evropska unija vrijedi koliko vrijedi njen potpis. Gdje je Zajednica srpskih opština, devet godina vas čekamo. Devet godina čekamo da poštuju svoj potpis, slušamo kako su svjetski faktor, a ne mogu jednog Kurtija da natjeraju da poštuje ono što su oni dogovorili sa nama – rekao je ministar Vulin i dodao da Briselski sporazum ako ne važi, onda ne važi u cjelini.

Kako je ocijenio, cilj Prištine je da se destabilizuje cio region i da se privuče pažnja zapadnih aktera, da se pokaže Srbima da treba da odu i da Aljbin Kurti, koji je, kako je rekao, čovjek kome nije stalo do mira i koji je opasan u svom strahu, pred lokalne izbore dobije još neki glas.

Ministar je naglasio da ako Priština hoće da razgovara moraće da povuče Rosu sa Sjevera Kosova.

– Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo. Ako treba neko da se igra silom, Srbija je malo moćnija nego Kurti sa šakom razbojnika. Ali mi to nećemo, zato što smo odgovorni i vodimo računa o svakome ko živi na prostoru autonomne pokrajine Kosovo – istakao je ministar Vulin i naglasio da Srbija želi mir na prostoru južne pokrajine.

Na konstataciju da KFOR nije reagovao na ponašanje Prištine, ministar je naveo da je riječ o NATO formaciji, koja je stvorila nezavisno Kosovo.

Ocijenio je da je Srbija pod Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem napravila istorijsku grešku kada je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dopustila da se umjesto UNMIK-a, koji je imao status neutralnosti, na Kosovu uvede Euleks.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije