Connect with us

Region

ZORAN MILANOVIĆ: Non pejper o mijenjanju granica na Balkanu je veliko sr***

Published

on

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu “veliko sr***”, nadajući se da nije došao iz Slovenije.

Posljednjih dana u fokusu regionalne javnosti je navodni non pejper o promjeni granica balkanskih država i njihovom prekrajanju prema etničkim linijama, a mediji kao autore pominju najviše slovenačke zvaničnike, što su oni demantovali.

“Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non pejper pa ko god to napravio“, rekao je novinarima hrvatski predsjednik.

„Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une – to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big shit (veliko sr***)“, rekao je Milanović

Slovenački predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi menjanju granica na Balkanu i zauzima za ubrzanje uključenja u Evropsku uniju svih država u regionu.

Premijer Janez Janša negirao je da je bilo kakav non pejper o tome poslao u Brisel, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće opozicije da kompromituje premijera prije nego što Slovenija početkom jula preuzme predsjedavanje EU.

“Prste dalje od BiH“

Milanović kaže da se nada da nezvanični diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane jer objektivno njih dosta respektuje i misli da nijesu baš tako “zalupani“.

“Je li ovo dolazi od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome ko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine“, istakao je Milanović.

Za Janšu kaže da „zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to“.

“Taj Janša je u stvari prema Hrvatskoj bio, neću reći blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenačkoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira na to što zna pričati dosta toga“, rekao je Milanović.

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Dejtona.

“Što se mene tiče nema govora o razlazu BiH, ono što ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena čak i ukradena“, poručio je Milanović.

Istakao je da je „činjenica da od razlaza BiH nema ništa“ i dodao da se to neće dopasti predsjedniku Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan.

Kombinatorika koja nadilazi najbolje beogradske krimi serije

Isto tako ne vjeruje da bi srpski predsjednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije. „Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno i onda još ujedinjenja Kosova i Albanije“, rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, „to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih krimi serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte“, rekao je hrvatski predsjednik.

Slovenački portal Necenzurirano objavio je sadržaj non pejpera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nijesu potvrdili ni Evropski savjet niti Evropska komisija.

Radi se o nezvaničnom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov „Zapadni Balkan – put naprijed“, tvrdi portal.

 

Izvor: CDM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije