Connect with us

Evropa

RUSIJA: Uhapšeno 3.000 pristalica Navaljnog

Published

on

Ruska policija tokom jučerašnjeg dana uhapsila je više od 3.000 demonstranata koji su na protestima širom zemlje tražili oslobađanje iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Protesti u više desetina ruskih gradova, ponegdje i na temperaturi od minus 50 stepeni Celzijusa, pokazali su da je Navaljni, najveći protivnik Kremlja, proširio uticaj izvan političkih i kulturnih centara, Moskve i Sankt Peterburga, navodi Asošiejted pres.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su vlasti danas privele 3.068 osoba u 90 gradova.

U Moskvi je uhapšeno najmanje 1.167 ljudi, a u Sankt Peterburgu, gdje je takođe bio masovan protest, više od 460. Ruska policija nije objavila broj uhapšenih.

U Moskvi se okupilo oko 15.000 demonstranata na Puškinovom trgu, odakle ih je policija potisnula poslije sukoba.

Policajci su grubo odvodili demonstrante do autobusa i kamiona, a neke su i tukli pendrecima.

Foto: Beta/AP

Među uhapšenima je i Julija Navaljni, žena opozicionara. Mnogi od njih su grudvama gađali policajce, a potom su se razbježali, navodi AP.

Pristalice Navaljnog su pozvale na nove proteste sljedećeg vikenda.

Uprkos represiji i ignorisanju Navaljnog u državnim medijima, on i njegov tim uspjeli su da izgrade široku mrežu pristalica.

Navaljni je u decembru objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obaveštajne službe FSB koji ga je navodno otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Foto: Beta/AP

Opozicionar se predstavio kao bezbjednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podijeli detalje o operaciji trovanja. Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umiješan “u obradu” donjeg veša Navaljnog “kako ne bi bilo tragova” trovanja.

Ruska obavještajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije