Connect with us

Svijet

SAD: Bajden proglasio vanredno stanje u Teksasu

Published

on

Foto: Beta

Američki predsjednik Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Teksasu.

Time je otvorio i mogućnost za preusmjeravanje federalnih sredstava u tu saveznu državu u kojoj milioni ljudi, zbog sniježnih padavina, nema struju i vodu, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA).

Gotovo polovina Teksasa u petak nije imala pijaću vodu, struje nema već nekoliko dana, a temperatura je ispod nule.

U ovom hladnom talasu umrlo je više desetina Amerikanaca.

Ovakvo stanje predstavlja  i prvu veću krizu s kojom se suočava novoizabrani američki predsjednik u prvih mjesec dana svog mandata.

Bijela kuća tijesno sarađuje sa republikanskim guvernerom Teksasa Gregom Abotom, koji nije odmah priznao Bajdenovu pobjedu na izborima, a Bajen razmatra i posjetu Teksasu, prenosi VOA.

Predsednik SAD-a  razgovarao  je sa Abotom, tom prilikom poručujući da će federalne vlasti raditi sa lokalnim kako bi se pomoglo ljudima koji su bez struje i vode.

Istovremeno, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz suočava se sa brojnim kritikama, jer je u trenutku najgore krize otputovao sa porodicom na odmor u Meksiko.

“On se iz Kankuna se vratio u četvrtak, a svoj odlazak je nazvao greškom”, navodi VOA.

Tim povodom, Demokrate u Kongresu optužile su Abota i druge republikance da su odgovorni za katastrofu u Teksasu jer nijesu dovoljno ulagali u energetski sistem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije