Connect with us

Svijet

SAD: Šta će biti sa Donaldom Trampom poslije nereda u Kapitolu?

Published

on

Donald Tramp

(RADIO SLOBODNA EVROPA) Svijet je s užasom, u šoku i nevjerici gledao kako pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 6. januara preplavljuju Kapitol, razbijajući prozore, razvaljujući kancelarije, prepucavajući se sa policijom i obezbjeđenjem u pokušaju da poremete odobrenje Kongresa za njegovog nasljednika, izabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Kad je sve bilo gotovo, policajac Kapitola u civilu ubio je jednu ženu, a još tri osobe su umrle od “neodređenih medicinskih komplikacija”.

Do previranja je došlo nakon što se Tramp, koji je redovno širio neutemeljene tvrdnje i teorije o prevarenim biračima, prije i tokom predsjedničkih izbora 3. novembra, obratio hiljadama demonstranata u Washingtonu, obećavajući da nikada neće popustiti.

“Svi mi ovdje danas ne želimo da vidimo kako su našu pobjedu na izborima ukrale ohrabrene radikalne demokrate”, rekao je Tramp gomili pristalica u blizini Bijele kuće.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati. To se nikada neće dogoditi. Ne priznajete kada je u pitanju krađa. Našoj zemlji je dosta. Nećemo to više podnijeti.”

Vatreni jezik i nasilni događaji koji su uslijedili doveli su do pitanja da li je Trump sposoban da odsluži svoj mandat – trebalo bi da se završi 20. januara kada Biden treba da bude inaugurisan – i da li bi čak trebalo da se suoči sa krivičnom prijavom.

Pozivi rastu za Trumpovo uklanjanje

Postoje dva načina za uklanjanje predsjednika: pozivanjem na 25. amandman američkog ustava ili opozivom nakon osuđujuće presude Senata.

Takve pozive već je izrazilo nekoliko demokrata, od kojih se čini da se većina opredjeljuje za opciju – 25. amandman.

Ali, Ilhan Omar, demokratska članica Kongresa iz Minesote, objavila je usred nasilja 6. januara da je sastavila predlog članova teksta o opozivu.

Pozivu za uklanjanje Trampa pridružili su se glavni mediji, uključujući The New York Times i Washington Post.

“Predsjednik Tramp i njegovi republikanski pokretači u Kongresu podstakli su u srijedu silovit napad na vladu koju vode, i naciju, koju smatraju da vole. Ne može se dopustiti da ovo postoji “, rekao je Times u uvodniku.

“Umjesto da odmah osudi nasilje i pozove svoje pristalice da odstupe, gospodin Tramp je objavio dva blaga tvita u kojima ih je pozvao da ‘ostanu’ ili ‘budu’ mirni. Nakon apela starijih republikanaca, konačno je objavio video u kojem je tražio od ljudi da se vrate kući, ali je udvostručio laži koje podstiču pobunjenike. “Volimo vas. Veoma ste posebni”, rekao je svojim buntovnicima “, navodi Post.

Ali da li se to može učiniti?

Dvadeset peti amandman je ratifikovan 1967. godine, četiri godine nakon atentata na Džona F. Kenedija. Bavi se predsjedničkim nasljedstvom i nekompetencijama. Odjeljak IV pokriva situacije u kojima predsjednik nije u stanju da uradi posao, ali ne odstupa dobrovoljno.

Amandman je “zamišljen kao zaštita od toga da se predsjednik uruši u neku vrstu nesposobnosti ili invaliditeta koji bi zahtijevao poništavanje izbora i privremeno suspendovanje sa funkcije, ili nešto još više, a ne samo privremeno”, rekao je Majkl Gerhart, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

U trenutnoj situaciji, da bi se pozvao na 25. amandman, potpredsjednik SAD-a Majk Pens i većina Trampovog kabineta moraju da izjave da Tramp “nije u stanju da izvršava ovlašćenja i dužnosti svoje kancelarije”. Ako bi se ovo dogodilo, potpredsjednik Pens bi to preuzeo.

Međutim, ako Tramp naknadno izjavi da je u stanju da nastavi sa radom, ali Pens i većina Trampovog kabineta se ne slažu, onda se to pitanje prenosi na Kongres, koji sa dvije trećine glasova može spriječiti predsjednika da se vrati na predsjedničko mjesto.

Da li bi Trump mogao ponovo da se suoči sa opozivom?

Određeni broj demokrata zatražio je opoziv Trampa i, kao što je pomenuto, jedna kongresmenka je najavila da formalno piše članke teksta o opozivu.

Ako obična većina od 435 članova Predstavničkog doma odobri podizanje optužnica – članaka o opozivu (impečmentu) – postupak se zatim prebacuje na Senat, koji bi održao suđenje i da presudi da li je predsjednik kriv ili ne.

Prema američkom ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da bi se osudio i uklonio predsjednik.

U decembru 2019. godine Predstavnički dom je opozivao Trampa zbog optužbi za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa, povezane sa njegovim naporima da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Bajdena i njegovog sina. U februaru 2020, međutim, Senat je oslobodio Trampa.

Kao što Kampos i drugi ustavni stručnjaci primjećuju veliki nedostatak opoziva je vrijeme.

“Sa samo dvije nedjelje do Bidenove zakletve… malo je vjerovatno da će postupak opoziva uspjeti u Trampovom uklanjanju sa funkcije, a kamoli da ga preduzme Senat”, napisao je Politico.

Do sada nije bilo javnog komentara predsjednice Doma Nensi Pelosi o tome da li je podržala pozive za drugi opoziv.

Ali koje bi formalne optužbe mogle biti podignute protiv Trumpa?

Frenk Bouman, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Mizuri, rekao je da bi Tramp mogao biti optužen za podsticanje pobune ili pokušaj rušenja vlade SAD-a, prema komentarima koje je citirao britanski list Guardian.

Prema Boumanovim riječima, Tramp bi takođe mogao da bude pod opozivom zbog nelojalnosti američkom ustavu i neuspjeha u održavanju zakletve.

“Osnovni prekršaj bio bi prekršaj protiv Ustava – pokušaj podrivanja zakonitih rezultata zakonito sprovedenih izbora”, napisao je Bouman na Tviteru.

Posljedice za Trampa i Republikansku stranku

Tramp, polarizujuća figura, razdvojio je veći dio Republikanske stranke, sa pukotinama još izraženijim nakon događaja u Vašingtonu. Čak i prije haosa na Kapitolu, AP je napisao da se stranka suočava sa “odlučujućim trenutkom”.

“Ovo je trenutak da republikanci izaberu između odluke da se oslobode ovog manijakalnog držanja koje je Tramp imao nad sobom, ili da se zapečate u grobnici koju je za njih izgradio”, rekao je novinskoj agenciji Majkl Stil, bivši šef Republikanske stranke. “Biće ispaljen prvi hitac iz topa 2024. I oni će ili okrenuti top na sebe, ili krenuti naprijed bez okova trampizma oko članaka.”

Kako su se pojačavale kritike, Tramp će rano 7. januara doći do “uredne tranzicije” kada Bajden preuzme predsjedničku funkciju za manje od dvije nedjelje.

“Iako se potpuno ne slažem sa ishodom izbora, ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara”, rekao je Tramp u izjavi koju je na Tviteru objavio direktor društvenih mreža Bijele kuće Dan Skavino.

Čak i ako izbjegne opoziv ili drugu kaznu, kritičari i drugi predviđaju Trampovu budućnost – uključujući i moguće kandidovanje za predsjednika 2024. godine – daleko od ružičaste, s obzirom na ono što se dogodilo u Vašingtonu 6. januara.

“Zeznuo je svoje pristalice, zeznuo je zemlju i sada je zeznuo sebe”, rekao je zvaničnik Trampove kampanje 2016. godine za Politico.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije